Koliko naočala i životinja je korišteno na snimanju Harryja Pottera?

27.12.2019.

14:31

Autor: K.D./HRT

-

-

Foto: - / -

S više od sto milijuna prodanih kopija, na više od 46 jezika, serija bestselera J. K. Rowling, o pustolovinama najdražeg čarobnjaka na svijetu, Harrya Pottera, postala je istinski svjetski fenomen koji je dirnuo i zaokupio maštu čitatelja različite dobi širom svijeta.
I ovih zimskih praznika Hrvatska radiotelevizija (HRT) za sve zaljubljenike u čaroliju - malene i one koji se takvima osjećaju, donosi ciklus filmova o poznatome junaku romana književnice J. K. Rowling – Harryju Potteru. 
  S više od sto milijuna prodanih kopija, na više od 46 jezika, serija bestselera J. K. Rowling, o pustolovinama najdražeg čarobnjaka na svijetu, Harrya Pottera, postala je istinski svjetski fenomen koji je dirnuo i zaokupio maštu čitatelja različite dobi širom svijeta. Na Drugom programu u četvrtak, 2. siječnja 2020. ciklusu prethodi BBC-jev dokumentarac Harry Potter: Povijest čarobnjaštva. Nakon njega u 21 sat slijedi prvi dio ciklusa - Harry Potter i kamen mudraca, a do 9. siječnja svaku večer, i sutradan u reprizi, slijede nove pustolovine polaznika škole za čarobnjake Hogwarts. Prvi od osam snimljenih filmova o poznatome malom čarobnjaku, u režiji Chrisa Columbusa nominiran je za tri Oscara: kostimografiju, glazbu i scenografiju. Glavne uloge tumače Daniel Radcliffe, Rupert Grint i Emma Watson. Ovaj pustolovni obiteljski film ovjenčan sa 14 nagrada i 46 nominacija nastao je prema prvome dječjem romanu književnice J. K. Rowling, a govori o dječaku Harryju Potteru koji na svoj 11. rođendan doznaje da je sin dvoje moćnih čarobnjaka, te da i sam posjeduje jedinstvene čarobne moći. Film je 2001. godine izdala kuća Warner Brothers, samo u Hrvatskoj pogledalo ga je više od 300 tisuća gledatelja, a svojevremeno je bio jedan od najgledanijih filmovai, zaradivši više od 976 milijuna dolara diljem svijeta.

Film počinje na jedan sasvim bezjački način bez ikakva traga magiji. Harry živi kod svojih rođaka misleći da su mu roditelji umrli u prometnoj nesreći, no poslije saznaje da su mu roditelji zapravo bili veliki čarobnjaci koje je ubio veoma moćni zli čarobnjak lord Voldemort. Harry je sav u nevjerici te naknadno shvaća da ima čarobnjačke sposobnosti. Na njegovu adresu stižu različita pisma, a zatim i sam čarobnjak Rubeus Hagrid koji mu otvara mogućnost odlaska u čarobnjačku školu Hogwarts. Njegovi se rođaci baš i ne slažu s tim jer su oni sasvim obični ljudi i žele takvima ostati, no na koncu ipak popuštaju i Harry odlazi s Hagridom u kupnju novih knjiga, odjeće i ostalih potrebnih stvari. Harry je u Hogwartsu upoznao i nove prijatelje Hermionu i Rona. U školi postaje i jednim od članova Gryffindora, jednoga od četiriju domova. U školi nailazi na različite neprilike i ponovno se susreće s lordom Voldemortom koji se koristio tijelom profesora Quirrella. Harry preživljava taj susret i porazi zloga lorda. Na kraju školske godine Harry se ponovno vraća svojim rođacima bezjacima. Inspiracija za magičan svijet čarobnjaštva Jedna od najpopularnijih i najprodavanijih autorica na svijetu, J.K. Rowling, dobilaje ideju za Harryja Pottera na odgođenom putovanju vlakom između Manchestera i Londona 1990. godine. - Sve je počelo s Harryjem, a ostali likovi su nadolazili postepeno, objasnila je autorica. Rowling je 1990-ih godina živjela u prekrasnom portugalskom gradiću Porto, u kojem je navodno i napisala prve tri knjige o malom čarobnjaku. Stoga ne čudi da su joj neke zgrade u gradu i okolici posluižili kao inspiracija za čaroban svijet. Tko još ne zna da je dvanaest izdavačkih kuća odbilo je objaviti prvu od sedam knjiga iz ciklusa, a izdavačka kuća Bloomsbury napokon joj je dala zeleno svjetlo. Rowling je, kako kaže, bila luda od sreće kad je 1998. godine Scholastic kupio prava na objavljivanje tog jedinstvenog književnog serijala. U svim snimljenim filmovima čak su četiri sove bile potrebne za ulogu Harryjeve sove Hedwiga,12 štakora je igralo ulogu Scabbersa, Ronovog ljubimca, četiri mačke su glumile Hermionenog ljubimca, a devet napuljskih mastifa se koristilo za ulogu Fanga, Hagridovog psa. Daniel Radcliffe je tumačeći Harryja Pottera promijenio 160 pari naočala!

Možda niste znali o Kamenu mudraca?
U kamenu mudraca Harry otkriva da je bogat nakon što posjeti Gringotts banku. Knjiga ne objašnjava porijeklo tog bogatstva, ali autorica je otkriva kako bogatstvo potječe još iz 12. stoljeća kada je Harryjev predak Linfred of Stinchcombe stvorio farmaceutsko carstvo, a koje je kasnije nastavio i Harryjev djed, učetverostručivši bogatstvo tzv. napitkom za kosu. Jeste li znali da Gringotts razmjenjuju čarobnjački i bezjački novac jer je to jedini način da čarobnjaci rođeni u bezjačkim obiteljima budu u mogućnosti kupiti čarobne štapiće kod Ollivandera? Jedan od likova iz knjige postojao je i u stvarnom životu - riječ je o Nicolasu Flamelu, alkemičaru i tvorcu kamena mudraca, čarobnog predmeta koji je osobi mogao dati besmrtnost. U stvarnom životu, Nicolas Flamel bio je francuski alkemičar rođen 1330. godine. Autorica ovog magičnog svijeta pazila je na svaki detalj kako bi uspjela dočarati mistiku u svakoj riječi - pomno je igrom riječi na lingvističkim i povijesnim korijenima naziva dobila zanimljiva i neobična imena likova. Dumbledore, stara engleska riječ za bumbara, jedino je ime o kojem je Rowling eksplicitno raspravljala. Djeca glumci su u filmu pisali prave zadaće! J.K. Rowling je na svojoj internetskoj stranici otkrila kako joj je bila ponuđena uloga Lily Potter, ali ju je odbila. Rosie O'Donnell i Robin Williams dvoje je slavnih glumaca koji su željeli i bez honorara glumiti Hagrida i Molly Weasley.u Kamenu mudraca, ali autorica je isključivo željela da britanski glumci tumače likove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!