19:06 / 22.11.2020.

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik 2/HRT

Koliko posjet Memorijalnom centru Domovinskog rata pomaže učenicima

-

-

Foto: - / -

Koliko im je taj posjet značio u nastavi povijesti donosimo u našoj rubrici - O školstvu na distanci.
Iako je ove godine u Koloni sjećanja u Vukovaru, zbog epidemije bilo mnogo manje ljudi, u njoj je primijećen znatan broj mladih. Boljem razumijevanju svega što se događalo u Gradu Heroju zasigurno su pridonijeli i posjeti Memorijalnom centru Domovinskog rata, kamo učenici iz cijele zemlje dolaze već godinama. Koliko im je taj posjet značio u nastavi povijesti donosimo u našoj rubrici - O školstvu na distanci.

Fran je redovito na državnim natjecanjima iz povijesti. Taj predmet voli, zanima ga, posebno nacionalna povijest. Duboko ga se dojmio posjet Vukovaru i Memorijalnom centru.

- Mislim da je to puno bolje da se može proživjeti i shvatiti kad idemo tamo nego da gledam neki film, mislim da se to ne može prenijeti filmom, kaže.

- To je mjesto koje jednostavno ne ostavlja mjesta bilo kakavoj sumnji plus ta radoznalost mladih ljudi pa čak i ta njihova mladenačka spontanost u trenutku kada su tamo jednostavno bude pokošena pred strahovitim zločinima koji su se tamo dogodili, smatra prof. povijesti u I. gimnaziji u Zagrebu Andrija Lovrić.

No i te posjete u sklopu nastave povijesti epidemija je zaustavila. Od ožujka projekt je privremeno obustavljen.

- Mi možemo danas na internetu pogledati sve i muzeje iz sobe, ali to nije to kao kad dođete na samo mjesto događaja, posebice kada se prezentira ovakav događaj kao što je bila bitka za Vukovar, ističe ravnatelj Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor.

Naravno, uz stručno vodstvo onih koji su i sami bili sudionici rata, proživjeli ta stradanja, prenosi se objektivno, s mjerom i primjereno dječjoj dobi.

- Ono što je najvažnije, a to se vidi po povratnoj informaciji da nema tu nikakvog huškanja ni širenja mržnje, ističe ravnatelj Nazor.

Od 2014. Vukovar je u sklopu nastave povijesti posjetilo 160 tisuća učenika. I oni najmlađi rado bi ga vidjeli.

One starije zanima i nešto drugo.

- Što o Vukovaru ne učimo malo više, odnosno o vukovarskoj bitci nešto je manje od 1 stranice u udžbeniku što je sramotno, a o nekim bitkama u kojima Hrvatska nije ni sudjelovala napisano je puno više, kaže maturant Lovro.

Lovro je i dodao: na to što, zbog koronavirusa, učenici trenutačno ne mogu putovati i posjetiti Memorijalni centar, nitko ne može utjecati, ali zato se može utjecati na to da se u programu - više sati posveti upravo tom dijelu naše povijesti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!