15:04 / 08.06.2019.

Autor: HRT

Koliko su jednokratne pelene zdrave za dijete?

-

-

Foto: - / -

Mnogi su se roditelji vjerojatno barem jednom zapitali jesu li jednokratne pelene zdrave za dijete. Francuski znanstvenici nedavno su proveli studiju gdje su otkrili tragove vrlo opasnih kemikalija u takvim pelenama.
Mnogi su se roditelji vjerojatno barem jednom zapitali jesu li jednokratne pelene zdrave za dijete. Francuski znanstvenici nedavno su proveli studiju gdje su otkrili tragove vrlo opasnih kemikalija u takvim pelenama.

Ima li razloga za zabrinutost, pitali smo naše stručnjake – profesora emeritusa Igora Čatića s Fakulteta strojarstva i brodogradnje i Anu Maračić, specijalisticu obiteljske medicine.

Kao roditelju pred vama su mnoge dvojbe po mnogim pitanjima – a jedno od njih su zasigurno i pelene. Višekratne ili jednokratne, koje su prednosti a koji nedostaci jednih, a koji drugih. Počnimo s jednokratnima.

- Pelene su izvanredan tehnički riješeni tekstilni problem, proizvod. Neke od njih imaju i po 11 slojeva, međutim one su previše nepropusne i dugo ih djeca drže, i pri tome dolazi do povišenja temperaturnog, temperature u pelenama, ja to zovem temperaturno polje, rekao je prof. Igor Čatić.

To povišenje temperature do 3,5 stupnjeva povezuje se s pojavom neplodnosti kod muškaraca.

- U procesu znači spermiogeneze, stvaranja muških stanica spolnih je bitna temperatura i naša majčica priroda se pobrinula da su testisi spušteni u skrotalnu vreću na nižoj temperaturi, ali mi smo to zapravo s jednokratnim pelenama vratili opet kao da su testisi u našem organizmu, govori Ana Maračić, spec. obiteljske medicine.

Osim ovoga mehaničkog djelovanja, jednokratne pelene imaju također i kemijsko djelovanje na organizam djeteta.

- U jednokratnim pelenama, u sastavu ima svašta uistinu, od raznih vrsta plastike, celuloze, superapsorbirajuće jezgre, hidrogela, bojila, ljepila. I onda se postavlja pitanje kako će to dijete maleno sa svim tim?, govori Maračić.

Doktorica Maračić se za svoje dvoje mališana odlučila ne koristiti jednokratne već višekratne platnene pelene – bilo od pamuka, bambusa, konoplje… A izgleda su kao i jednokratne.

- Bitna stavka – nije bilo kemikalije u samoj peleni, ako se naravno ona ispravno održava kako je propisano. I također nema toga porasta temperature unutar same pelene. Iz jednokratnih pelenea, fekalije bi se trebale izbaciti u kanalizacijski sustav, ali to nitko od nas ne radi za razliku od platnenih pelena gdje vi jednostavno morate fekalije izbaciti u kanalizacijski sustav, naglašava Maračić.

Što se praktičnosti tiče, doktorica uvjerava da nema velike razlike jer se pelene mogu prati sa svom ostalom dječjom robicom. Profesor s druge strane napominje da platnene pelene stvaraju dodatno opterećenje na sanitarni sustav i napominje da je to jedna od alternativa, no ne ona nužna.

- Sasvim sigurno jedan od putova, relativno brzog puta je činjenica da se može skratiti vrijeme nošenja pelena i češće mijenja. To nije jednostavno ostvariti u praksi, rekao je Čatić.

Jedna od negativnih strana pelena, a posebno jednokratnih, utjecaj je na okoliš. U Zagrebačkom otpadu ima ih oko 5%, no u tu statistiku ulaze i pelene za odrasle.

- Nekoliko puta viši udio nego što je to za one vražje plastične vrećice ili plastične slamke ili ovako neke proizvode koji nam služe za propagandu, ali otpadu ih ima bitno manje nego što  ima pelena. S tim da recimo pelene kod odraslih su pune lijekova i mnogih drugih stvari, što pridonosi onečišćenju rijeka, govori Čatić.

Na roditeljima je dakako da donesu odluku koje pelene će koristiti. Mi se nadamo da smo pomogli da ta odluka bude informirana za bolju budućnost i djece i našega planeta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!