11:27 / 10.12.2018.

Autor: E.L.S./T.L./HRT

Komu vjerovati i kako prepoznati pouzdanost

-

-

Foto: - / -

Velika je odgovornost medija, kaže Shelly Pranić koja svoj projekt namjerava proširiti i na srednje škole.
Medijsko izvještavanje ima golem utjecaj na stvaranje stavova. O potencijalno štetnim utjecajima iz okoliša, hrane ili lijekova kojima smo svakodnevno izloženi - želimo znati pouzdanu informaciju. Na nizu radionica đaci splitske škole Manuš na vrijeme su počeli učiti što uzeti, komu vjerovati, kako pouzdanost prepoznati.

Internet i mediji puni su informacija napisanih radi reklame i prodaje, neprovjerenih članaka više je nego pouzdanih, kažu sedmašice Lucijana i Ana koje nakon radionica puno više znaju prepoznati pravi izvor.

U članku mora pisati ime i prezime onoga koji je napisao taj članak, datum objave, a ako je nešto u članku napisao znanstvenik - treba reći koji je znanstvenik i odakle je taj znanstvenik došao, kaže Ana Bašić.

No moramo paziti i kako je napisan taj članak. Mora nam reći koju dozu trebamo za neki lijek ako nam savjetuje. Moramo znati način kako ćemo ga koristiti, moramo li ga namazati, popiti ili pojesti, upozorava Lucijana Radović.

Đaci su se upoznali s osnovnim konceptima epidemiologije. Radionice su dio istraživačkog projekta koji financira Županija, a vodi Shelly Pranić, doktorica filozofije i znanstvena asistentica na Medicinskom fakultetu u Splitu.

Učeći te koncepte oni mogu, kada vide vijest iz područja zdravstva u medijima na internetu ili u novinama, mogu znati kako će je bolje interpretirati, je li nešto dobro za njihovo zdravlje ili nije. Neki od njih su već znali prepoznati senzacionalističke naslove kojima je cilj samo privući pažnju ili dobiti klik koji portali žele, izjavila je Pranić.

Grupa koja je učila kako provjeriti koja je hrana zdrava i domaća izvora otkrila nam je da njihovi vršnjaci misle kako im brza hrana samo dva dana u tjednu neće stvoriti ovisnost.

Općenito, moj naraštaj ne pazi. Kad tad nakon godinu dana tebi će se tijelo i te kako osvetiti i nećemo mu biti malo niti premalo. Bit će vam, dapače - previše, upozorava Ivana Čorvilo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!