Koncert-predstava ili kazališni koncert?

05.11.2020.

09:53

Autor: Mirna Farkaš Salamon/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

-

-

Foto: - / -

Teatar ITD mjesto je eksperimenta i otkrivanja, susreta mladih redatelja i glumaca, s publikom - sinoćnja premijera upravo je to, ali i eksplozivan susret glazbe i drame u predstavi ‘Nepoznata iz Sene’ redateljice Rajne Rac.
Teatar ITD mjesto je eksperimenta i otkrivanja, susreta mladih redatelja i glumaca, s publikom - sinoćnja premijera upravo je to, ali i eksplozivan susret glazbe i drame u predstavi ‘Nepoznata iz Sene’ redateljice Rajne Racz.

Kockari, pijanci, prosjaci i ulični huligani pričaju nam priču o velegradu s previše zvijezda i usamljenih ljudi, u uzbudljivoj kombinaciji koncerta i kazališne predstave.

- Predstava je strukturirana tako da se redaju šnita glazbe, šnita dramske scene, šnita pokreta i onda u jednom trenutku na ključnom mjestu u predstavi dogodi se tišina i zapravo meni je bilo bitno kako kupiti tu tišinu, objašnjava redateljica Rajna Racz.

A prije tišine - gromoglasna glazba, mješavina indie rocka i punka: bend Porto Morto donio je, naime, novi duh u klasik Ödöna von Horvatha 'Nepoznata iz Seine'.

Član grupe Porto Morto Roko Crnić kaže da mu je bilo zanimljivo to što je bend u predstavi nešto između scenografije, nekog apstraktnog konteksta u kojem se likovi gube, i voditelja ceremonije.

- Nekad zvučimo kao grčki kor, a nekada kao punk bend, dodaje Roko Crnić.
Kazališni kutak: jeziva priča otvara sezonu ITD-a Glumica Judita Franković napominje da se sve se zapravo na neki način nadovezuje: Jedno je u funkciji drugog, pri čemu smo nekako uspjeli napraviti jedan cijeli krug da sve radi jedno za drugo, baš kao sat, smatra Franković.

'Nepoznata iz Seine' predstava je o ljudima kojima nikada ništa ne polazi za rukom, koji ne raspoznaju razliku između stvarnosti i igre, koji nemaju što jesti, pa onda piju, kojima se nasilje i krađa čine neizbježnima za uspjeh. Ipak, ispod svih slojeva to je predstava o ljubavi i smrti.

Nakon sinoćnje premijere, slijede izvedbe 5., 6. i 7. studenog.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!