Kontrolori - čuvari neba

23.05.2022.

21:47

Autor: Leon Čuljak/Dnevnik/P.F./HRT

Školovanje za kontrolora leta

Školovanje za kontrolora leta

Foto: Dnevnik / HRT

Njihovo zanimanje jedno je od najstresnijih, a zahtjevan je i studij. Ekipa HRT-a posjetila je buduće kontrolore zračnog prometa. U rukama ovih čuvara neba naša je sigurnost kada smo kilometrima iznad tla. 

Iznad Istre i Primorja u trenutku snimanja priloga bilo je 15-ak zrakoplova. Skenirala se slika kako se ne bi slučajno dogodio sudar. To je samo jedna od situacija na koje moraju biti spremni budući kontrolori leta. One su različite, ali motivi za upis ovog smjera gotovo kod svih su isti.

- Dinamičnost posla. Malo sam istraživao, nije šablonski da je svaki dan isti i tako do penzije, nego je svaki dan drugačiji, objasnio je Matej Kolić, student 3. godine Aeronautike na Fakultetu prometnih znanosti.

Stres i velika odgovornost za sigurnost putnika dio su svakodnevice kontrolora leta.

- To me zapravo motivira, da više radim, da se naučim nositi s tim stvarima jer to je ono što čini bit tog posla, smatra Josip Delić,  student 3. godine Aeronautike na Fakultetu prometnih znanosti.

Samouvjerenost, odlučnost, brzo i točno donošenje odluka, odlično pamćenje, percepcija i pozornost - vrline su budućih čuvara sigurnosti neba. U poslu se strogo poštuju norme.

- Kroz obrazovanje se uče, kroz trening koji ima dosta faza. Traje od trenutka kada prođete selekciju do dozvole samostalnog kontrolora letenja, nekakvih dvije i pol godine prođe, istaknuo je Željko Oreški, predsjednik Hrvatske udruge kontrolora leta. 

Trenutačno se na Fakultetu prometnih znanosti obrazuje 15 budućih kontrolora leta.

- Što se tiče programa on je usklađen sa svim svjetskim, europskim standardima u postupku školovanja zato što je program implementiran u naš studijski sadržaj, rekla je Biljana Juričić, predstojnica Zavoda za aeronautiku na Fakultetu prometnih znanosti.

Avioindustrija oporavlja se nakon žestokog udara koronakrize. A to znači i više preleta kroz naš zračni prostor. Posebno u ljetnoj sezoni.

- U najjačem danu u sezoni 2019. smo imali preko 3300 operacija. U najjačem satu je bilo preko 200 zrakoplova u hrvatskom zračnom prostoru, naglasio je Oreški.

Bez obzira na to koliko promet bio gust, u njihovim rukama možemo biti sigurni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!