17:06 / 14.11.2019.

Autor: Renata Ostović/Regionalni dnevnik/HRT

Konzumiranje tzv. osvježivača zraka - pogubno!

-

-

Foto: - / -

I kod mladih u Osječko-baranjskoj županiji sve je prisutniji problem konzumacije sintetskih kanabinoida, koje često kolokvijalno zovu i osvježivači zraka.
I kod mladih u Osječko-baranjskoj županiji sve je prisutniji problem konzumacije sintetskih kanabinoida, koje često kolokvijalno zovu i osvježivači zraka.

Članovi Savjeta mladih Osječko-baranjske županije potaknuli su panel raspravu o toj temi. Istodobno, osječko Županijsko državno odvjetništvo izvijestilo je da je podignulo optužnicu protiv 21 osobe zbog sumnje da su prodavali takozvane osvježivače zraka na bazi marihuane.

Takozvane osvježivače zraka najčešće konzumiraju stariji adolescenti. Nerijetko ih pronalaze na ulici bez svijesti, a u trenutku od mirnih osoba, postanu agresivni. Osvježivač je za njihovo zdravlje  - poguban. Marija Kribl iz Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije
kazala je da su osvježivači opasni jer  uništavaju psihičku strukturu, mnoge centre u mozgu.

- Djeluju poražavajuće  i ugrožavajuće na tjelesno zdravlje u smislu oštećenja rada srca, prestanka disanja i prestanka rada srca, što u konačnici završava letalnim ishodom.

Ivan Stamatoski s Pravnog fakulteta u Osijeku kazao je da je probao osvježivač.

- To je katastofa. Nije nikakvo dobro. Loše se osjećate od toga.I smatram da je to problem današnjice. Kad sam vidio što je to, odustao sam od toga.

Donedavno se osvježivače za malo novca moglo naći u tzv. smart shopovima. Tomislav Mišetić, predsjednik Udruge za borbu protiv ovisnosti "Ne-ovisnost" iz Osijeka rekao je da se sada dobar dio supstanci "stavio pod zakonsku regulativu, pa ljudi sada sve češće posežu za internetskom nabavom."

Zabrinjava što mladi u doticaj sa psihosomatskim tvarima dolaze već s 13 godina. S konzumentima ozvježivača zraka županijska služba Hitne pomoći ima pune ruke posla. Nerijetko im pomaže i policija.

Ivan Pakšić, voditelj Odjela prevencije PU osječko-baranjske, izjavio je da je nedavno bila akcija u okviru koje je zaplijenjeno više od 6,5 kg različitih oblika i formata sintetičkih kanabinoida.

Zajedničkom akcijom svih subjekata u društvu, pa i panel raspravom poput ove, pokušava se mlade s puta ovisnosti vratiti na pravi put. Marko Kapular, predsjednik Županijskog savjeta mladih Osječko-baranjske županije, kazao je da bi bilo dobro nakon panel rasprave napraviti nekakav  konkretan materijal u vidu priručnika ili letka, koji bi onda dalje proslijedili srednjim školama i fakultetima.

Nažalost, konzuminanje osvježivača zraka za mnoge je tek uvod u znatno kompleksnije i ozbiljnije probleme ovisnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!