Performans na Markovu trgu: Odgojiteljica pokazala kako to izgleda kada sama čuva 22 djece

13.12.2021.

14:39

Autor: Hina/HRT

Udruga SIDRO -kratki performans na Markovu trgu

Udruga SIDRO -kratki performans na Markovu trgu

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Udruga SIDRO - odgojitelji u zaštiti prava djeteta u dječjem vrtiću održala je u ponedjeljak kratki performans na Markovu trgu kako bi prikazala uobičajeni život u odgojnoj skupini nekog vrtića i upozorila da predložene zakonske izmjene neće riješiti njihove probleme.

Odgojiteljica je u izvedbi kroz 10 minuta sama skupljala 22 kartonske "djece" s uplakanim licima. Riječ je o djeci od godinu do dvije, odnosno o mlađoj jasličkoj skupini, a kako je vjetar zapuhnuo, tako je dijete na jednom kraju sobe palo, drugo je plakalo, pa treće, dok je izvedbu pratila realistična glazbena podloga.

- To je naša stvarnost jer jedna osoba doista ne stiže napraviti sve što je potrebno za dvadesetak beba, ne može jedan odgojitelj raditi sam u smjeni, poručila je predsjednica udruge SIDRO Katarina Turković Gulin.

Kratki performans udruge SIDRO na Markovu trgu

Kratki performans udruge SIDRO na Markovu trgu

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Zakon ne zaustavlja diskriminaciju djece prema mjestu rođenja

Performans je organiziran u sklopu projekta "Zakon za jednakost", a Turković Gulin upozorava da većina vrtića u Hrvatskoj ne poštuje odredbe Državnog pedagoškog standarda, tako da je prosječno u jasličkim skupinama dvadesetak beba s kojima radi samo jedan odgojitelj.

U saborskoj proceduri su izmjene Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, a u petak je bilo prvo čitanje. U kolovozu je bilo javno savjetovanje na koje je udruga uputila amandmane i prijedloge, ali gotovo ništa nije uvaženo.

- Vrlo smo nezadovoljni jer zakon nije zaustavio višestruku diskriminaciju djece prema mjestu rođenja te roditelja i odgojitelja u vrtićima prema mjestu rada i življenja, naglasila je.

Sav trošak financiranja vrtića zapravo je prebačen na jedinice lokalne samouprave, općine i gradove, koji nemaju iste proračunske mogućnosti, a zbog njihove autonomije odlučivanja o ekonomskoj cijeni vrtića, koja se kreće od 1200 do čak 5000 kuna, događaju se diskriminacija i nejednake mogućnosti i standard za djecu.

Kratki performans udruge SIDRO na Markovu trgu

Kratki performans udruge SIDRO na Markovu trgu

Foto: Patrik Macek / Pixsell

- U nekim gradovima postoji razlika od vrtića do vrtića, a da ne govorimo o razlikama u regijama. To je nedopustivo, ovim zakonom moglo bi biti riješeno, ali se ništa značajno nije dogodilo, poručila je Turković Gulin.

Nedostatak odgojitelja pokušat će se nadomjestiti zapošljavanjem učitelja, koji će proći dodatno doškolovanje i dobiti zvanje odgojitelja, dok odgojitelj nakon pet godina studija nema sličnu mogućnost, što je također diskriminacija.

Turković Gulin kaže da se Hrvatska obvezala značajno povećati udio djece predškolske dobi uključene u programe ranog i predškolskog odgoja. S time se slažu, ali ne mogu se ispuniti očekivanja EU-a bez stvaranja preduvjeta, a vrtića, odgojitelja, uvjeta i financija - nema.

Država treba izdvojiti više sredstava

Na primjer, u nekim zagrebačkim vrtićima dijete za užinu dobije trećinu banane, dok se u nekim gradovima i općinama ukida užina jer se za osam kuna po djetetu dnevno ne mogu napraviti tri obroka. Tada odgojitelji i roditelji izdvajaju svoje novce za djecu, dodala je.

Turković Gulin također upozorava da država odvaja 25 kuna po djetetu isključivo u 250 sati kada je obvezna predškola, to je otprilike tri mjeseca, što je također ocijenila nedopustivim.

SIDRO predlaže promjenu financiranja i upravljanja ranim i predškolskim odgojem i obrazovanjem tako što bi se rasteretile jedinice lokalne samouprave većim uključenjem države.

Odgojitelji u vrtićima su odgojno-obrazovni radnici, a svi drugi, od škola pa do visokih učilišta, zapravo su plaćeni iz sredstava državnog proračuna.

- Neka se novac za plaće nađe u državnom proračunu, a jedinice lokalne samouprave neka sva svoja sredstva prenamjene za postizanje dostupnosti i sigurnosti vrtića za svako dijete, poručuje Turković Gulin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!