Kreativnost ne treba skrivati

20.05.2022.

06:53

Autor: Ivana Šimunić/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Ana Despot

Ana Despot

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Kreativnost ne treba sakrivati u sebi nego je treba razvijati od najranijih dana. Dokaz je priča o Ani Despot, koja "oduvijek nešto crta". Boje su joj uvijek bile pri ruci.

- Što sam starija sve više uspijevam to uklopiti u svoj život i baš se ozbiljno početi baviti tim. Prije toga sam studirala francuski i engleski jezik na Filozofskom i to sam diplomirala. Ali nešto mi nije dalo mira, znala sam da moram upisati Likovnu akademiju i sad sam na zadnjoj godini, kaže ova svestrana autorica.

Na studij animiranog filma i novih medija na zagrebačkoj Likovnoj akademiji, Anu Despot, privukla je slika koja se pokreće.

- To je možda najteža umjetnost. Jedno je nacrtati nešto i onda je tvoje djelo gotovo, ali animaciju nakon što nacrtaš moraš prvo nacrtati s namjerom da je pokreneš. Onda moraš smisliti cijeli film i još razmišljajući da to sve moraš sam nacrtati. Mislim nije to uvijek tako u industriji, ne radiš sve sam, ali mi kao studenti na Likovnoj akademiji moramo svake godine napraviti svoj autorski kratki animirani film. Sad evo baš za diplomski radim. To je najveći stres, ali i najljepše kad to napraviš, barem meni, kaže Ana.

Njezin prvi kratki animirani film „Jaje", premijerno je prikazan na Pulskom filmskom festivalu.

- Pouka je zapravo krug života i kako se ono o čemu najviše brinemo tijekom života - zapravo rađa tek nakon što mi odemo. Glavni lik je stara kornjača. Željela sam to pokazati bajkovito, odnosno, poput basne. Stara kornjača cijeli se život brine o jajetu nepoznatog podrijetla koje nikako da se izlegne, tek na kraju kad ona zapravo ode se nešto dogodi, dodaje.

Ana Despot okušala se i kao ilustratorica. Nedavno su izišle dvije slikovnice koje je obogatila ilustracijama. „Slonić Nonić i izgubljeni pilić" Antonije Šikljan i „Luka voli izmišljati" Sanje Pilić. Crtanje počinje s riječju, odnosno tekstom. Iznova se čita i prolazi kroz priču. Korak po korak rađa se ideja i nastaju prve skice koje se predstavljaju autoru i uredniku.

- Zapravo, obje su mi slikovnice u isto vrijeme bile prve. U isto vrijeme su izišle otprilike, tako da mi je s jedne strane velika čast što je jedna za humanitarnu prirodu, a druga je od Sanje Pilić, meni najdraže dječje spisateljice - tako da mi je to velika čast, pripovijeda Ana Despot.

Pred mladom umjetnicom Anom Despot više je projekata: film za diplomski ispit na temelju priče „Šuma Striborova" Ivane Brlić-Mažuranić, slikovnica „Mamina maza" Sunčane Škrinjarić i nastavak serije slikovnica „Prijatelji su obitelj".


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!