13:51 / 22.07.2020.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

'Križevačka književna trilogija' za djecu

-

-

Foto: - / -

Jedinstveni projekt Josipa Petrlića Pjera, 'Križevačka književna trilogija', donosi tri knjige za djecu vezane za križevački kraj, a cilj j i promocija turizma za djecu.
Jedinstveni projekt Josipa Petrlića Pjera, 'Križevačka književna trilogija', donosi tri knjige za djecu vezane za križevački kraj i u svrhu turizma za djecu.

Teško je i pobrojati što je sve Pjer radio: kantautor, dramski pisac i redatelj, scenograf, radijski voditelj, novinar, pjesnik, organizator raznih kulturnih događanja, izložbi, a sada i autor književnog projekta za djecu, koji je nedavno objavljen.

- Književna trilogija sastoji se od tri knjige za djecu, tematski vezane za Križevce i okolicu, 'Princeza Hedy', 'Vlakić i Ana putuju u Sv. Petar Orehovec' te 'Štatutko i Marcel Kiepach', a trebala bi poticati i ostvariti turizam za djecu školskog uzrasta u Križevcima kroz školu u prirodi, ističe autor.

Radnja prve u nizu knjiga, 'Princeze Hedy', zbiva se u Choko-baru i oko njega, a priča je to o autizmu, empatiji prema napuštenom mačku, socijalnom i iznimno važnom radnom momentu u Hedoni, o čokoladi, o ljubavi, o dobroti, o životu… Priča je i basna i bajka i zbilja, a ilustrirala ju je učenica 2. razreda srednje umjetničke škole Ester Balog.

Drugu knjigu, 'Vlakić i Ana putuju u Sv. Petar Orehovec', ilustratori su učiteljica Tijana Mamić i učenici OŠ Sveti Petar Orehovec, a i lektorice su profesorice. Knjigu je pomogla izrealizirati sama općina.

- U nastavku projekta Općina će ispred škole i novog vrtića postaviti veliku skulpturu Vlakića i dat će napraviti vlak na kotačima koji bi djecu vozio njihovom općinom i Općinom Kalnik, najavljuje autor trilogije.

Treću knjigu, 'Štatutko i Marcel Kiepach', ilustrirala je Boba Csik, slikarica iz Križevaca, a radi se o slikovnici vezanoj za Križevce i njegovu bogatu povijest. Petrlić je osmislio lik koji će predstavljati grad, a zove se Štatutko. S njim živi i Starac Vrabac star 767 godina.

- Marcel Kiepach je, pak,  početkom 20. stoljeća bio izumitelj ravnopravan Tesli i Edisonu, no poginuo je u 21. godini 1915. godine u Prvom svjetskom ratu u Poljskoj. Zvali su ga svjetski genije, čudo od djeteta, izumitelj u kratkim hlačama. Tendencija je da Štatutko i Starac Vrabac bude serija slikovnica te da nam svaka donese u upozna nas sa nekom jakom povijesnom osobom vezanom za Križevce, ističe Petrlić.

Josip Petrlić Pjer rođen je 1962. godine u selu Stupe pokraj Križevaca. Živi i radi u Križevcima. Piše, kako sam ističe, i za djecu i za odrasle jednakim žarom, a kao novinar prati brojna kulturna događanja u Križevcima i okolici.

Do sada je održao više od 60 književnih susreta od Splita preko Rovinja, Rijeke sve do Varaždina, a susrete priređuje i u vrtićima, ali i u školama za djecu s posebnim potrebama. Branitelj je od 1991. do1995. godine. Dobitnik je Priznanja Grada Križevaca za 2019.godinu.

Pogledajte gostovanje Josipa Petrlića Pjera u emisiji Dobro jutro, Hrvatska:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!