07:00 / 13.05.2021.

Autor: Ivona Ramadža Čolić/Regionalni dnevnik /IMS/HRT

Kroz zadatak, mali Šibenčani učili o Faustu Vrančiću

Faust Vrančić

Faust Vrančić

Foto: HTV / HRT

Jedan od Hrvata koji su mijenjali svijet je znameniti Šibenčanin Faust Vrančić. O njegovu liku i djelu slušali su danas šibenski prvašići koji su imali zadatak osmisliti stroj pokretan obnovljivim izvorima energije.


Hrvatski je velikan i jedan od naših najsvestranijih humanista - Faust Vrančić. Znaju i oni - zadužio nas je on svojim postignućima iz mnogih područja.


- Tako je izumio most sa jednim užetom, preteču današnje žičare. Bio je Vrančić: pravnik, filozof, povjesničar, leksikograf, izumitelj..., pročitala je djevojčica iz slikovnice.


-  Faust Vrančić je bio čovjek koji je izmislio razne strojeve. Jedan od napoznatijih njegovih strojeva je padobran, kazala je učenica Nuša.


Znameniti Šibenčanin uz najpoznatiju letačku spravu potpisuje još 55 izuma. Njegovi Novi strojevi, riznica su tehničkih ideja i inovacija. 


Izradila su i djeca ilustraciju te opisala svoj stroj. Slijedili su upute: pokretan mora biti alternativnim, obnovljivim izvorom energije. 


- Isto radi kao električni romobil samo kad ga držiš u za ove ručke onda se okrećeš i tako se padobran okreće, rekao je Edy.


- Ovo je način da se potakne djecu da razmišljaju ne samo likovno, estetski već da tehnički razvijaju svoju maštu, svoju kreativnost, svoju invetivnost, kazala je Zdenka Bilušić, voditeljica Centra za audio-vizualnu kulturu Gradske knjižnice "Juraj Šižgorić".


Imali su na umu mladi izumitelji i da stroj treba biti koristan čovječanstvu. Ideje su im, uglas će, za PET!


-  Masku koja se ne može zarazit virusom i koja ti pomaže za matematiku, rekao je Lovre.


- Ja sam nacrtala robota koji ljudima daje vodu, kazala je Ena.


Iz Knjižnice naglašavaju: Faust Vrančić je vječna tema. I nije prvi put da je obrađuju.


A školarce su odveli i u đir po gradu! Do kuće gdje se rodio šibenski vizionar - jedan od najvećih umova svoga vremena. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!