Labin, najbolji srednji grad za mlade

25.11.2020.

16:01

Autor: Nives Kalebić/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

-

-

Foto: - / -

Kvaliteta usluge i vrtićki sadržaji sve su bolji. Brine se i o mladima, velika su izdvajanja za učenike, stimulira ih se stipendijama.
Labin je, drugu godinu zaredom, proglašen najboljim srednjim gradom u kategoriji obrazovanja i demografije. Titulu je opravdao nizom mjera i projekata koji su doneseni za poboljšanje života i standarda mlađih građana, kako bi što više mladih ostalo u Labinu.

U dječji vrtić  Pjerina Verbanac u Labinu godišnje ide 500-tinjak djece. Mališana je svake godine 20 do 30 više. Zadovoljni su i roditelji.

- Tu su nam na usluzi maksimalno. Po dijete nakon posla, stvarno su fleksibilni po tom pitanju, možemo doći kada nam odgovara, rekao je Igor Munjac iz Rapca.

Kvaliteta usluge i vrtićki sadržaji sve su bolji. Proširena je ponuda, razvijeni novi programi.

- S naglaskom na internalizaciji ustanove kroz Erasmus programe, mi uz redovne programe nudimo i programe na stranom jeziku - engleskom, talijanskom te programe Montessori pedagoške koncepcije, objasnila je Ivana Škopac, ravnateljica Dječjeg vrtića Pjerina Verbanac, Labin.

Brine se i o mladima.

- Moj brat koji je na fakultetu dobiva potporu od Grada kao student, stipendiju i koliko ja znam, Grad održava isto smotre za studente, rekla je Nina iz Labina.

Velika su izdvajanja i za učenike.

- Imamo kvalitetno obrazovanje, Grad prati i nabavku nekih udžbenika, zadovoljan je Diego iz Labina.

Godišnje labinski Odjel za društvene djelatnosti u mlade ulaže 30 milijuna kuna.

- Mislim da smo među prvih pet u Hrvatskoj po ulaganjima u stipendije, jako puno ulažemo u vrtiće u infrastukturu vrtića i odgajatelje. Jako puno ulažemo općenito u obrazovanje zato je danas Labin po glavi stanovnika jedan od najviše visokoobrazovanih građana, rekao je gradonačelnik Labina Valter Glavičić.

Posljednjih godina otvorene su nove tvornice, proširene poslovne zone, a posla ima i za ugostitelje. I tu Grad uskače.

- Sada sufinanciraju kupnju grijalica, sufinancirali su dezinficijense, za terase su pokrivali neke troškove, objasnila je Gabrijela Barbarić Gobo, vlasnica ugostiteljskog objekta.

Ipak, u Labinu je više umrlih nego rođenih i stanovništvo je starije životne dobi. Želja je da se to promijeni jer se mladima ovdje nudi posao i svi sadržaji potrebni za kvalitetan život.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!