Lanina druga slikovnica

03.12.2020.

16:53

Autor: Katarina Barač Perošević/Dobro jutro, Hrvatska/M.Š./HRT

Lana Pavošević

Lana Pavošević

Foto: - / -

Učenica 6. razreda, Lana Pavošević iz Ivanovca, sela pored Valpova, napisala je i objavila već svoju drugu slikovnicu - 'Prva rođendanska torta'.
Djevojčica Lana Pavošević iz Ivanovca, sela pored Valpova, napisala je i objavila već svoju drugu slikovnicu - 'Prva rođendanska torta' nastalu prema istinitom događaju.

- Slikovnica govori o djevojčici iz razreda s kojom se nitko nije htio družiti zato što ima prljavu odjeću, kosu... Kada je imala rođendan, točno na Dan jabuka, učiteljica je došla na ideju da joj napravimo iznenađenje… Poruka je da ne trebamo suditi ljude po izgledu. Bilo je teško. Prvo smo morali izmisliti priču, pa sam crtala… Trajalo je oko dva mjeseca, otkrila je Lana Pavošević u razgovoru za emisiju Dobro jutro, Hrvatska.

Lana je učenica 6. razreda PŠ Ivanovci, a svoju prvu slikovnicu 'Kako je bubamarica dobila točkice' izradila je još u 1. razredu, a 'Prvu rođendansku tortu' kada je bila 4. razred, pod mentorstvom učiteljice Marije Bulut Lukačević.

- Ova slikovnica nastala je u okviru državnog likovno-literarnog natječaja 'Moja prva knjiga' Udruge Kalibra iz Karlovca. Učiteljice naše škole godinama sudjeluju na ovom natječaju i potekla je inicijativa da se slikovnice i tiskaju. Grad Valpovo je to podržao i već se tri godine tiskaju slikovnice valpovačke djece, kazala je učiteljica Bulut Lukačević.  

- Zadatak  učiteljice je prepoznati talent djeteta, razvijati ga i usmjeravati… to je najvažnije u poslu učiteljice, naglasila je.

Iako je današnje doba digitalno, Lana je sve ilustracije za slikovnicu nacrtala rukom. Sve se može kada se hoće, dovoljno je samo vjerovati u sebe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!