LegalHack: Natjecanje studenta prava na temu umjetne inteligencije

22.02.2021.

11:35

Autor: Studio 4/HRT/D.D.

Natjecanje studenta prava na temu umjetne inteligencije

Natjecanje studenta prava na temu umjetne inteligencije

Foto: Studio 4 / HRT

LegalHack je pravni hackathon u trajanju od tri dana u kojem natjecatelji moraju doći do prijedloga rješenja regulacije umjetne inteligencije, objašnjava David Terlević, koordinator projekta i zajedno s Katjom Mihelić govori o natjecanji suradnji studenata pravnog fakulteta s drugim studentima.


Hackathon je izvedenica riječi "hack", inovativnog rješavanja problema, i "marathon", dinamičnog događaja u trajanju od nekoliko sati do nekoliko dana.

- Ove godine odabrali smo temu - umjetna inteligencija u službi zdravstva. Natjecatelji moraju osmisliti primjenjive koncepte regulativnih normi koje bi uređivale sam razvoj, implementaciju, ali i korištenje umjetne inteligencije u zdravstvu, kaže David Terlević, student asistent.

Umjetna inteligencija danas postoji u gotovo svakom području. Projekt je nastao sa ciljem da se studenti upoznaju s novim tehnologijama s kojima će se susresti jednom kada izađu s fakulteta, te da za vrijeme studiranja nauče razmišljati na koji način treba pristupiti novim tehnologijama, kako ih primjenjivati i kako spriječiti potencijalne probleme koje ta tehnologija donosi, kaže David.

Natjecanje studenta prava na temu umjetne inteligencije

Natjecanje studenta prava na temu umjetne inteligencije

Foto: Studio 4 / HRT

Katja je dio organizacijskog tima Law MeetUp, koji je jedan od timova Meritokrata - udruge studenata Pravnog fakulteta u Zagrebu, koji su nositelji ovog projekta.

- Cilj natjecanja da se studenti okupe i na interdisciplinaran način razmisle o ovom problemu i nađu neka konkretna rješenja i prijedloge kako bilo najbolje primjenjivati i razvijati ove tehnologije. Stoga, ne ciljamo samo na pravne, nego i ostale fakultete, jer želimo i druge studente informirati da pravo nije nešto što se samo tiče studenata prava već cijelog društva, objašnjava Katja Mihelić, apsolventica Pravnog fakulteta u Zagrebu.

U finalu će biti šest timova, koji će svoje rješenje prvo predati putem forme, nakon čega će ta rješenja proć evaluaciju stručnog žirija i onda će studenti usmeno izlagati putem online platformi svoja rješenja prezentacijama, kaže Katja.

- Umjetne inteligencije se ne trebamo bojati, nego učiti o njoj, a kada o nečemu saznamo više, nema razloga za strah. Koristimo je svakodnevno u pametni telefonima, ali kako smo prilikom istraživanja za ovaj projekt saznali, ona se već koristi u nekim poliklinikama i bolnicama u Hrvatskoj, kaže Katja Mihelić.

- Bilo bi idealno da se priključi 20-ak timova i željela bih pozvati sve zainteresirane da se uključe, prijave traju do 27. veljače, tako da imaju još malo vremena, kazala je Katja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!