21:05 / 13.07.2021.

Autor: Hina/V.M.

Legendarni automobili na izložbi o igračkama

"Igračke put do ostvarenih snova"

"Igračke put do ostvarenih snova"

Foto: Etnografski muzej / Tehnički muzej

Gostujuća izložba Tehničkog muzeja Nikola Tesla "Igračke put do ostvarenih snova" otvara se u četvrtak, 15. srpnja, u zagrebačkom Etnografskom muzeju kao dio njihova velikog izložbenog projekta "Igračke djetinjstvo zauvijek".

Predstavit će se 55 modela najistaknutijih legendarnih automobila 20. stoljeća u svijetu, napravljenih u mjerilu 1:18, različitih godišta, maraka i modela.


Među njima će biti Lamborghini, Bugatti, Cadillac, Jaguar, Porsche, Volkswagen, Alfa Romeo, Mercedes Benz, Chevy Reetmaster, BMW, Renault, Majorette, Ferarri, Maserati, Lancia Aurelia, Hummer, Chevrolett, Mustang, Ford, Citroën i Dodge Viper.


- U izloženoj šarenoj paleti modela automobila mogu se prepoznati automobili sportskih linija, luksuzne limuzine, standardni osobni automobili i karavani, napominje se u najavi.


Najstariji izloženi model je njemački sportski automobil Mercedes Benz SSK iz 1928., a najmlađi također sportski automobil Dodge Viper RT110, američkog proizvođača iz 1999. godine.

Osim automobila na izložbi će se vidjeti tri šivaća dječja stroja njemačkog, ruskog i slovenskog proizvođača iz druge polovine 20. stoljeća, model autobusa iz polovine 20 st, te model parne lokomotive No 225 iz 1923. godine te dječji bicikl s početka prošloga stoljeća.


Autorica izložbe je Neda Staklarević, a autorica likovnih postava izložaba projekta Nikolina Jelavić Mitrović.


Izložbu će pratiti edukativne radionice za djecu, a bit će otvorena do 5. rujna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!