12:19 / 19.06.2020.

Autor: Šime Kovačević/Dobro jutro, Hrvatska/Hina/V.M./HRT

Legendarni 'Petar i vuk' stižu splitski HNK

-

-

Foto: - / -

Premijera baleta ‘Petar i vuk’, na glazbu simfonijske bajke Sergeja Prokofjeva, u izvedbi mladih plesača Baletnog studija HNK Split i koreografiji Remusa Dimachea i uz glazbenu pratnju Orkestra HNK-a, održat će se večeras na sceni splitskoga HNK.
Premijera baleta ‘Petar i vuk’, na glazbu simfonijske bajke Sergeja Prokofjeva, u izvedbi mladih plesača Baletnog studija HNK Split i koreografiji Remusa Dimachea i uz glazbenu pratnju Orkestra Hrvatskog narodnog kazališta, održat će se večeras na sceni splitskoga HNK.

‘Petar i vuk’ klasik je dječjega kazališta 20. stoljeća koji se već više od osam desetljeća izvodi širom svijeta na oduševljenje najmlađe, ali i publike svih uzrasta, ističe se u najavi splitskoga HNK.

Djelo se smatra idealnom 'ulaznicom' za djecu u svijet umjetničke klasične glazbe, a izvodi se u najrazličitijim inačicama, od orkestralnih verzija preko plesnih i dramskih predstava, igranih i animiranih filmova.

Orkestralna suita ‘Petar i vuk’, za koju je Sergej Prokofjev skladao glazbu i napisao tekst, praizvedena je u Moskvi 1938. po narudžbi Središnjeg moskovskog kazališta za djecu u svrhu edukacije najmlađih kazališnih gledatelja.

Djelo je skladano za gudački orkestar kojemu su pridruženi puhačka sekcija i udaraljke te narator. Svaki je lik priče predstavljen jednim instrumentom. Fabula je jednostavna. Dječak Petar provodi dane u djedovoj kućici u šumi.

Jednog dana ostavi otvorena vrata dvorišne ograde i krene na livadu. Djed ga upozorava na opasnost od vuka, ali mu mali Petar ne vjeruje, bježi i kreće u susret opasnosti.

Priča ima sretan kraj, strašnog vuka uhvate i savladaju Petar i njegov djedica uz pomoć prijatelja. Vuku ne učine ništa nažao, već ga uz vedru glazbu zajedno s prijateljima otprate u zoološki vrt.

Kako ističu iz kazališta, Modernu grupu Baletnog studija HNK Split osnovao je 2017. solist Baleta HNK Remus Dimache, s misijom da djecu i mlade uvede u svijet modernog plesnog izraza. Grupa svake godine sudjeluje na natjecanjima s kojih se redovito vraća s pregrštom medalja, vrlo često kao najnagrađivanija natjecateljska ekipa.

Remus Dimache solist je Baleta HNK Split od 2001. godine. Osim brojnih solističkih uloga u modernom i klasičnom baletnom repertoaru, bavi se i pedagoškim radom u Baletnom studiju HNK Split za što je i nagrađen priznanjem za mentora i koreografa na natjecanju plesača suvremenog plesa Mia Čorak Slavenska. ‘Petar i vuk’ Remusova je koreografska debitantska predstava na sceni HNK Split.

Scenografiju potpisuju Dinka Jeričević i Morana Petrović koja je ujedno i kostimografkinja. Oblikovatelj svjetla je Branimir Bokan, oblikovatelj tona Petar Ivanišević, pripovjedač Lovre Kondža, a video-realizator Ivica Kalinić.

Uoči premijere splitska ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska družila se s koreografom Remusom Dimacheom i indendantom HNK Split Srećkom Šestanom:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!