Likovni program šibenskog dječjeg festivala

18.06.2019.

11:12

Autor: Anamarija Škorić/V.M./HRT

default error photo
Likovni program šibenskog 59. Međunarodnog dječjeg festivala upotpunilo je pet izložbi umjetnika iz Hrvatske, Poljske i Japana, ali i djeca čiji radovi krase šibenske ulice.
Likovni program šibenskog 59. Međunarodnog dječjeg festivala upotpunilo je pet izložbi umjetnika iz Hrvatske, Poljske i Japana, ali i djeca čiji radovi krase šibenske ulice.

Nikad više malenih umjetnika na festivalskom likovnom natječaju. 700 radova iz 63 osnovne škole. Tema je sport, a naslov postava: "Tri, dva, jedan - kreni".

- Djeca su iznimno motorička bića, iznimno su zaigrana, dinamični su i zapravo pokazalo se da tema sporta i kretanja njima savršeno odgovara, kaže povjesničarka umjetnosti i urednica likovnog programa Iva Körbler.

U najvećoj galeriji, na šibenskim ulicama, more je festivalskih zastavica: Kad se postave jedne do druge te zastavice se dodiruju rukicama i tako stvaraju jedno simbolično kolo koje zapravo grli naš dječji festival, objašnjava voditeljica likovnog natječaja za dječje vrtiće Sara Lovrić Caparin.

Predstavilo se i devet poljskih majstora litografije: Rijetko se na jednome mjestu mogu vidjeti najbolje litografije suvremenih poljskih autora. Najbolje što se tiče tehnike, ali i umjetničkog izričaja, napominje grafičar iz Poljske Krzysztof Rukasz.

Mnoge u sebi nose iskru dječje zaigranosti. Takva su i djela dubrovačke umjetnice Nade Zec-Ivanović na izložbi nazvanoj po Arsenovu stihu "Kad bi svi ljudi na svijetu".

- Arsen je vječan, a njegovi stihovi pisani za djecu nekako rezoniraju sa onim što ja isto osjećam, ističe slikarica Zec-Ivanović.

Posve drukčija likovna priča stiže iz 'Zemlje izlazećeg Sunca' - crteži šarana od papira na vjetru: Šaran je veoma snažna riba, simbol je onoga kakva želimo da budu naša djeca, zdrava i snažna, rekao je Abiko Suzuki iz Umjetničke škole Abiko iz Japana.

Veliki i mali likovnjaci, rame uz rame, potvrđuju, izložbe su jedan od najboljih festivalskih programa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!