15:38 / 28.08.2020.

Autor: Darko Santini/HRT

Ljetna škola kemije: polaznici već traženi na tržištu rada

-

-

Foto: - / -

Zanimanje za kemiju i za znanost uopće raste među srednjoškolskom populacijom.
Najbolji mladi kemičari iz cijele Hrvatske završili su danas s Ljetnom školom kemije u Rijeci. Uz nadzor profesora pripremali su se za natjecanja iz kemije i vježbali u novom laboratoriju Kemijske škole Rijeka, daru najveće hrvatske naftne tvrtke. Većina ovih darovitih učenika već ima izravan upis na fakultet zahvaljujući medaljama s državnih natjecanja.

Promiješaj, dodaj reagens i gledaj kako se mijenjaju boje. Nije igra već učenje, a u ljetnoj školi kemije u Rijeci moglo se mnogo toga naučiti iz predavanja i laboratorijskih vježbi.

Takve i slične pokuse izvodili su proteklih dana najbolji mladi kemičari u Hrvatskoj, a da je više novca u znanosti bilo bi ih dvostruko više od ovih dvadeset i pet.

- Kad smo poslali poziv za ljetnu školu kemije ove godine, javilo nam se rekordnih 45 učenika. Međutim, zbog raznih razloga i financijskih i epidemioloških mi nismo bili u mogućnosti primiti svih 45 učenika i onda smo imali selekciju i rekli da ćemo primiti samo one koji su u zadnje dvije godine bili barem jednom na državnom natjecanju, ističe voditelj Ljetne škole kemije doc.dr.sc. Tomislav Portrada.

Zanimanje za kemiju i za znanost uopće raste među srednjoškolskom populacijom.

Neke od učenika zanima profesorski poziv, a druge više znanstveni rad.

- Zbog toga što je još uvijek u ljudskoj prirodi da se stalno nešto istražuje, ističe polaznik Borna Šoštarić.

Mnogi od ovih učenika već imaju izravan upis na fakultet zahvaljujući nagradama na državnoj ili međunarodnoj razini, a na tržištu rada već su sada iznimno traženi. S fakultetskom će diplomom moći birati među najboljim poslodavcima.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!