Ljetna tvornica znanosti

01.08.2019.

17:22

Autor: T.L./T.V./HRT

default error photo
Đake koji u Mediteranskom institutu za istraživanje života o kemiji, fizici, povijesti, biologiji i nizu drugih znanosti uče opušteno, drukčije nego u školi.
U Splitu je u tijeku 13. Ljetna tvornica znanosti, u sklopu koje se ove godine održava čak 13 radionica. Sretan je to postao broj za 91 polaznika. Đake koji u Mediteranskom institutu za istraživanje života o kemiji, fizici, povijesti, biologiji i nizu drugih znanosti uče opušteno, drukčije nego u školi.

Grupa trećaša i četvrtaša otputovala je na pustolovinu u antičku Grčku. "Zadrži misao a ne dah" - naziv je radionice na kojoj su petaši i šestaši naučili kako dišu živa bića. Druga grupa đaka eksperimentira sa strujom. Jedna skupina polaznika traži kamen mudraca.

- U stara vremena ljudi su mislili da će pronaći kamen mudraca i eliksir vječnog života tako da su svi bii u potrazi za njim, objašnjava Bartol Ivanišević

- Istražujemo od čega bi mogao biti, a istražujemo i molekule i atome, dodaje Domina Ančić.

Mentori na radionicama, učitelji i profesori, u Split su došli iz cijele Hrvatske. Dio godišnjeg odmora rado daruju najmlađima. Nema, kažu, ljepšeg od sreće djeteta koje shvati da fizika i matematika mogu biti i te kako zanimljive. Tvornica znanosti financira se putem javnih natječaja i privatnim donacijama.

- Snalazimo se jedva, krpamo kraj s krajem. Svi smo ovdje volonteri. I ove godine kako bismo uspjeli održati Ljetnu tvornicu znanosti smo pokrenuli crowdfunding kampanju. Hvala svima koji su nam donirali putem platforme, ističe Julijana Lana Prah, predsjednica udruge "Tvornica znanosti".

Entuzijasti Tvornice znanosti, znanstveno-edukacijskog projekta koji je otkrio mnoge talente i djeci otvorio nove vidike, nadaju se da će se radionice održati i iduće godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!