08:32 / 18.08.2021.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/M.Š./HRT

Ljeto na Boriku: Kamp bez mobitela

Kamp "Borik" u Bjelovaru

Kamp "Borik" u Bjelovaru

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U Bjelovaru se djeci ovoga ljeta nudi niz aktivnosti, a među ostalima, tu je i program "Ljeto na Boriku", sportske akademije "Mali olimpijac", koji se održava u prirodi u sportskom parku Borik.

Riječ je o kampu s 25-ero djece u osam skupina, koji nudi višesatno druženje uz brojne korisne aktivnosti, važne ponajprije za psihofizičko zdravlje djece do 10 godina, ali i spoznaje o zdravoj prehrani.

Punim pogotkom pokazao se kamp u kojemu nema mobitela ni drugih ekrana koji djecu vežu u nezdravo sjedenje. Baš suprotno, ovdje se vježba, kreće, trči i što je još važno - u prirodi, u poznatom bjelovarskom Boriku.

- Naglasak smo stavili na vježbe za razvoj pravilnog tjelesnog držanja tako da sa djecom svaki dan radimo te vježbice koje će im pomoći da se pravilno drže u životu. Također ih učimo da automatiziraju pravilne pokrete pa osim ovih vježbica učimo djecu kako pravilno sjediti, kako pravilno ustajemo jer ta znanja, ako djeca automatiziraju u najranijoj dobi, im ostaju za čitav život, ističe mag. kineziologije Zoran Pajić.

Da je program kvalitetan, svjedoči i to što je dobio zeleno svjetlo Ministarstva turizma i sporta, koje ga sufinancira sa 70 posto, a ostatak udruga "Mali olimpijac", tako da je kamp besplatan.

- Većina aktivnosti je bazirana na sportu, ali tu imamo i aktivnosti koje se tiču edukativnog sadržaja, likovnih keativnih radionica. Djelomično je u projektu bilo određeno da se moramo dotaknuti teme fair playa tako da je dosta radionica i na tu temu. Brinemo o tome i da djeca aktivan život shvate i kroz prehranu, ističe tajnica udruge "Mali olimpijac" Ivana Pađan

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!