09:50 / 06.02.2021.

Autor: Kod nas doma/HTV

Majke iza snažnog starta djece s intelektualnim poteškoćama

Što su mlađa, djeca brže pamte i više toga mogu naučiti

Što su mlađa, djeca brže pamte i više toga mogu naučiti

Foto: Kod nas doma / HRT

Što su mlađa, djeca brže pamte i više toga mogu naučiti - imaju veću želju za učenjem nego što će imati ikada više u životu. No, kad se radi o djeci s intelektualnim poteškoćama, rana edukacija ključan je faktor za njihovu daljnju integraciju, razvoj i prilagodbu. Mnogo roditelja nema dovoljno znanja i vještina da samostalno pomognu djeci kod učenja i pripreme za školu.

Upravo time bavi se udruga Hureka koja je pokrenula program "Snažan start".

Iza udruge stoji grupa majki - jedna od njih je Jelena Šimić koja kaže da im je cilj djeci s intelektualnim poteškoćama pružiti priliku za razvoj njihovog punog potencijala.

"Snažan start" traje ukupno 60 mjeseci i obuhvaća program rane edukacije koji se temelji na iskustvenoj igri te predškolski program koji se temelji na kreativno-istraživačkoj igri, priča odgajateljica Iva Garić za HTV-ovu emisiju Kod nas doma i dodaje da je cilj udruge kod svakog djeteta razviti vještine potrebne za polazak u školu i unaprijediti njihove kognitivne sposobnosti.

U ovaj program uključeno je već stotinjak djece, kroz koji su im osigurani svi potrebni alati za njihov napredak.

- Dobivaju prilagođeni radni materijal, softvere, terapijske minijature i didaktičke igračke. Kroz cijelo vrijeme trajanja programa roditelji imaju podršku logopeda, edukacijskog rehabilitatora i odgojitelja, priča Iva.

Nažalost, ovakav program zahtijeva poseban radni materijal koji je dosta skup, pa samim time nije cjenovno dostupan mnogim obiteljima. Iz tog razloga udruga planira izdati časopis "Snažan start", koji će se baviti pitanjima rane edukacije i inkluzije, a sva sredstva skupljena od oglašavanja koristit će se za financiranje programa.

- Oglašivači će odrediti iznos koji će platiti, te odlučiti u korist kojeg djeteta će ta sredstva biti korištena, objašnjava Jelena.

Svojim uključivanjem i društveno odgovornim oglašavanjem kompanije mogu pomoći i uljepšati budućnost ove djece i njihovih obitelji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!