12:49 / 18.02.2019.

Autor: Nebojša Stijačić/V.M./HRT

Majstor grafita Chez 186 u Laubi

-

-

Foto: - / -

Grafiti su dio urbane kulture i naše svakodnevice. Iako ih često vežemo za teške i angažirane teme, oni to ne moraju biti. Upravo to nam pokazuje autor izložbe, vrsni grafiter Chez 186, čiji je pristup zapravo slikarski.
Prije nekoliko godina vlasnik zgrade, koja je postala glavno obilježje grafiterske umjetnosti u New Yorku, prebrisao je 45 grafita kojima su je umjetnici oslikali i tadašnje skladište pretvorio u stambeni prostor.

Događaj je šokirao cijelu umjetničku zajednicu New Yorka pa se tako vlasnik našao i na sudu. Prošle godine u ovo doba donesena je presuda po kojoj je morao isplatiti grafiterima odštetu od oko 7 milijuna dolara. Presedan je to u svijetu koji je potvrdio da grafiti nužno ne moraju nagrđivati pročelje - naprotiv mogu biti vrhunska umjetnost.

Hrvatska je daleko od te priče - ali na njezinoj grafiterskoj sceni postoje vrsni autori. Jedan od najproduktivnijih izložio je svoje radove u Laubi.

Grafiti su dio urbane kulture i naše svakodnevice. Iako ih često vežemo za teške i angažirane teme, oni to ne moraju biti. Upravo to nam pokazuje autor izložbe, vrsni grafiter CHEZ 186, čiji je pristup zapravo slikarski.

U svojem radu Chez je od početka rada propitivao granice u koje su klasični grafiti bili postavljeni te se poigravao njihovim nepisanim pravilima. Htio je ostati anoniman iako u njegovim radovima nema ni vulgarnosti, ni provokativnosti. Kreativna igra, maštovitost rješenja i autentičnost pristupa značajke su njegova slikarskoga pristupa.

Izložba ostaje otvorena do 20. veljače.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!