16:11 / 18.07.2019.

Autor: Mladen Šarić/V.K./HRT

Majstorske diplome

-

-

Foto: - / -

Posao šire i obrtnici Varaždinske županije. Njihovih je radnji nekoliko stotina više nego lani. Danas je promovirano 39 novih obrtnika - majstora.
Posao šire i obrtnici Varaždinske županije. Njihovih je radnji nekoliko stotina više nego lani. Danas je promovirano 39 novih obrtnika - majstora.

Tridesetrogodišnji tehničar za elektroniku Jurica Vuk iz Varaždina postao je novi majstor - elektroinstalater. Sa suprugom Željkom ima obiteljski obrt koji nudi uslugu strojnog čišćenja farmi i drugih gospodarskih objekata.

- Javila se potreba za proširenjem djelatnosti na tim objektima za elektroinstalacijske usluge i održavanje pogona i tako da smo to ukalupili sve u jedan obrt, rekao je Jurica Vuk, majstor elektroinstalater.

Odmah nakon položenog majstorskog ispita -  28-godišnji zidar Tomislav Herceg iz Sračinca otvorio je vlastiti obrt.

- Naučio sam neke nove stvari, mislio sam da puno toga znam, ali evo, uvijek se nađu neke stvari za koje čovjek ne zna i puno mi to znači. Odlučio sam krenuti u svoje vode - posla ima , zaraditi se može, samo treba raditi, naglašava Tomislav Herceg, majstor zidar.

U godinu dana u Varaždinskoj županiji otvoreno je 333 obrta, a bit će ih još i više.

- Ljudi koji su položili majstorski ispit sad izlaze na tržište, mogu otvarati vlastite obrte, mogu zapošljavati ljude, mogu educirati nove generacije što je jako važno, istaknuo je Tomislav Paljak, zamjenik varaždinskoga župana.

- Odlično surađujemo s Varaždinskom županijom provodimo programe obrazovanja srednjoškolske djece , radimo na promociji obrtničkih zanimanja i opremanju školskih laboratorija i tehničkih kabineta, govori Mario Milak, predsjednik županijske Obrtničke komore.

Od 39 - tero novih obrtnika - majstora najviše ih je , čak dvije trećine, iz proizvodnih zanimanja.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!