18:52 / 21.01.2021.

Autor: Hina/V.M./HRT

Mala scena vraća se kazalištu na kotačima

Izvor: Mala scena

Izvor: Mala scena

Foto: - / -

Nakon godine u kojoj je svoje predstave prenosilo gotovo isključivo online, kazalište Mala scena u 2021. želi kazalište ponovno dovesti u živu interakciju s publikom, i to kroz projekt 'Kazalište na kamionu', za čiju realizaciju moli donaciju staroga kamiona.

Nakon godine u kojoj je svoje predstave prenosilo gotovo isključivo online, kazalište Mala scena u 2021. želi kazalište ponovno dovesti u živu interakciju s publikom, i to kroz projekt 'Kazalište na kamionu', za čiju realizaciju moli donaciju staroga kamiona.

Kako se ističe u najavi, život Male scene počeo je 1986. godine i to od prvoga dana, "na kotačima". Igrale su se predstave diljem Hrvatske, sve dok 1989. kazalište nije dobilo prostor na Medveščaku. No, i dalje se nastavilo putovati diljem Europe i Hrvatske.

Godine 1995.
kazalište Mala scena premijerno je izvela predstavu "Baršunasti zečić", koja se izvodila u autobusu, daru iz Nizozemske, koji je oduševljavao publiku gdje god bi se parkirao. U 2020. godini program se preselio online, pa je na taj način kazalište Mala scena sa svojim predstavama došlo ne samo do svih gradova u Hrvatskoj već su bili u domovima djece od Laslova do Dubaia, Kanade, Nizozemske

Nakon godine u kojoj se kazalište s mališanima družilo online, u 2021. je vrijeme za ponovno druženje "uživo". Svoje putovanje Mala scena u novoj će kalendarskoj godini nastaviti kao "Kazalište na kamionu".

Iako je tehnologija pomogla i znatno doprinijela umjetnosti i zajedništvu u doba "novog normalnog", jednako je tako dokazala da ništa ne može nadomjestiti živi susret živih ljudi koji dijele i zajedno stvaraju to posebno kolektivno iskustvo zvano kazalište. Nakon dugog razmišljanja, rodila se ideja o pokretnoj pozornici koja putuje, od ulice do ulice, trga do trga, grada do grada, livade do livade.

- Kazalište na distanci, a opet uživo i blisko. Vraćamo se na početke kazališta, kada su kazališne trupe u srednjem vijeku i renesansi putovale svojoj publici dolazimo tamo gdje ste vi, gdje god može stati jedan manji kamion! Predstave će se moći gledati s prozora, balkona, iz sigurnosti doma. Odvojeni - a zajedno, ističu iz Male scene.

Kako bi realizirali svoju ideju, bit će im potreban kamion. Stoga mole javnost da, ukoliko netko posjeduje stariji kamion koji bi se mogao pretvoriti u pozornicu, a još je u voznom stanju, da im se jave na info@mala-scena.hr ili telefonski na 01 4683352, i pomognu im u nastojanjima da kazalište dovedu djeci, mladima, ali i odraslima, diljem Hrvatske.

- Veselimo se našim druženjima, novim putovanjima i nastavku ove naše zajedničke avanture! Pratite nas za sve novosti i ususret početku putovanja našega Mala scena Kazališta na kamionu, poručuju iz Male scene.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!