12:43 / 15.10.2018.

Autor: E.L.S./F.J.T./HRT

Mala škola prirode s GSS-ovcima

-

-

Foto: - / -

Povesti jedno dijete u planinu mnogima je zahtjevno, a uspeti stotinu trećaša na Mosor - to može samo Gorska služba spašavanja!
Djeca bolje uče i pamte ono doživljeno, a i njima samima draže je pohađati nastavu u prirodi nego u klupama. Baš zato hvalevrijedan je edukativni projekt Hrvatske gorske službe spašavanja koji osnovce kroz izlet na Mosor upoznaje s ljepotama, ali opasnostima prirode.

Povesti jedno dijete u planinu mnogima je zahtjevno, a uspeti stotinu trećaša na Mosor  -  to može samo Gorska služba spašavanja!

Mala škola u prirodi pravi je omjer planinarenja, učenja i igranja. Uključena su četiri razreda kaštelanske Osnovne škole profesora Filipa Lukasa. Većina je prvi put u planini.

Učimo ih ljubavi prema prirodi, ekologiji, učimo ih da poštuju ovo oko nas, i zapravo GSS uz sve svoje redovne aktivnnosti koje radimo vodi računa i o mladim naraštajima tako da imamo razne obuke, predavanja po vrtićima, školama, čak fakultetima. Želimo okreniti stvari čovjeku u gradu, da se okrenu prirodi, da im otvorimo neka prostranstva i da poštuju, vode računa o ekologiji, kaže Mladen Mužinić, Hrvatska gorska služba spašavanja.

Planinarski dom na 869 je metara nadmorske visine. Kad se spoji uspon i planinski zrak -  nije ni čudno da i male djevojčice tamane velike sendviče.

Svih stotinu đaka kao unučad prigrlila je obitelj Gruica. Svu su djecu nahranili, a ljekoviti mosorski čaj dao je dodatnu snagu malim planinarima.

Iz prirode u trećem se razredu uči orijentacija u prirodi. Mosor je za to pravi poligon. A boljih predavača od GSS-ovaca teško je naći. Potražni pas Asteriks pokazao je da se i on izvrsno snalazi. Djeca oduševljena. U maloj školi prirode svi su zaslužili peticu! I mali i veliki!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!