Srednja škola u Prelogu, mala škola velikog srca

16.05.2022.

07:03

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/HRT/IMS

Škola u Prelogu

Škola u Prelogu

Foto: Dnevnik / HRT

Ove nedjelje, u našoj rubrici "I mi idemo u školu" upoznat ćete jednu u kojoj se učenici obrazuju za čak deset zanimanja. Budući kuhari, konobari, geografi, osim što se pripremaju za posao, učeničke dane provode pomažući jedni drugima, a prikupljaju i pomoć za izbjegle Ukrajince. Srednju školu u Prelogu, malu, ali s velikim srcem, posjetila je Sunčica Findak.

Zanimljiva situacija u razredu. Ispred ploče budući ekonomist, u klupi kuhari, slastičari i konobari.

Sve ih zanima – kakva će biti plaća, koji su stupovi mirovinskog osiguranja...

Ostavljamo ih u izračunima i financijskim dvojbama, samo neka oni ostanu u Hrvatskoj. Pogotovo kada vidimo koliko su talentirani ti mladi budući kuhari.

Na izbornom predmetu iz geografije bave se izradom digitalnih karata, učenici rade u sofisticiranom programu i stječu nova znanja.

Prijavljuju projekte, nude rješenja u digitalnim kartama lokalnoj zajednici. Primjerice, vezano za gustoću prometa ili širenje stambenih zona. Vode računa o svakoj kuni. Zato im je i jak ekonomski smjer. 

Ne žele da njihovi sugrađani upotrebljavaju plastične, nego samo platnene vrećice. Koje naravno prodaju. A na priredbama i proslavama zašto bi itko drugi svirao kad može školski bend? Koriste svaki odmor ili ostaju duže u školi kako bi vježbali.

Brinu se za svaki detalj. Škola ima 10 smjerova.

Tomislav Gregur, ravnatelj Srednje škole Prelog, pratili smo potrebe tržišta rada Međimurja i tako smo servis gospodarstvu ovog kraja.

Nitko iz škole ne može otići a da nije svladao govorne vještine. Trebaju im za svaki posao.

- Zanima ih kako prevladati tremu, kako profilirati publiku, hoće li ih publika razumjeti, kaže profesorica hrvatskog jezika Željka Ivančok Varga, Srednja škola Prelog. 

Na odlasku smo, ali pitaju nas - idemo li s njima? Učenici volonterskog kluba sa svojom profesoricom idu do graničnog prijelaza Goričan.

- Trenutno smo prikupili donaciju i ostavljamo na ovom graničnom prijelazu prihvatnog centra za Ukrajince, Đurđica Katanec, prof. etike, Srednja škola Prelog.

Treba li što dodati o ovoj školi, učenicima i profesorima? Ne, nije potrebno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!