17:28 / 01.05.2019.

Autor: Marija Dujmić/E.L.S./HRT

Mala škola šaha u Aržanu - inkubator talenta

-

-

Foto: - / -

Učenika u Aržanu sve je manje, i već iduće godine teško će biti sastaviti ekipu, a to je ono što najviše boli mentora Stjepana, koji svoje umirovljeničke dane i dalje posvećuje učenicima i šahu.
Šahovske talente iznjedrila je mala škola šaha koju je prije više od pola stoljeća u osnovnoj školi u Aržanu pokrenuo zaljubljenik u šah. Škola je i danas uspješna.

Kad je Stjepan Žaja odlučio svoje znanje o šahu prenijeti na mlađe naraštaje, nije bilo problema jer je Osnovna škola Aržano tada imala više od 500 učenika. Mnogi su pokazali zanimanje za šah, pa su već na svom prvom međuškolskom natjecanju osvojili prvo mjesto.

Pokazuju zavidno znanje i osvajaju turnire i nagrade na županijskim i državnim natjecanjima. Učenika u Aržanu sve je manje, i već iduće godine teško će biti sastaviti ekipu, a to je ono što najviše boli mentora Stjepana, koji svoje umirovljeničke dane i dalje posvećuje učenicima i šahu.

- Šah ima neku svoju unutarnu dinamiku, unutarnju specifičnost. Danas je šah u vrijeme u kojem žive ove mlade generacije, okrenute igricama, mobitelima nužan da bi im razvio ljudsku logiku - kaže Zaja.

Potvrđuju to i mladi šahisti čiji su prethodnici bili 20 puta prvaci nekadašnje općine Imotski, 2 puta državni prvaci i uvijek u svim natjecanjima pri vrhu. A ljubav prema šahu i matematici Stipu Ledića odvela je i do Centra izvrsnosti.

- Centar izvrsnosti je prilika da proširim svoje znanje, pošto nemam baš nekih prilika u ovom ovdje kraju, nemamo nekakvih dodatnih sadržaja pošto živimo daleko od mogućih aktivnosti, taj centar mi pruža nekako priliku da razvijem svoje matematičke sposobnosti u većoj mjeri - tvrdi Stipe Ledić, učenik 7. razreda OŠ "Josip Jović", Aržano.

U spomen na šahista Petra Žaju, poginulog pripadnika Tigrova, 11. svibnja u rodnom Aržanu održat će se tradicionalni Međunarodni memorijalni šahovski turnir.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!