Mala zainteresiranost za drugi strani jezik u osnovnim školama

17.07.2022.

19:54

Autor: Sunčica Findak/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Mala zainteresiranost za drugi strani jezik u našim osnovnim školama

Mala zainteresiranost za drugi strani jezik u našim osnovnim školama

Foto: Dusko Jaramaz / Pixsell

Drugi strani jezik u našim osnovnim školama je izborni predmet, a ako ga učenici i upišu u 4. razredu, ne znači da će ga do 8 razreda i pohađati. Mogu se, naime, bez problema ispisati i jedan izborni predmet zamijeniti drugim. Zbog toga učenici u malom postotku izlaze iz obvezne škole s poznavanjem dva strana jezika.

Mala zainteresiranost za drugi strani jezik u našim osnovnim školama traje godinama. Prvi je obvezan od prvog osnovne, a drugi izborni od 4. razreda. I tu nastaju problemi.

- Drugi strani jezik je diskriminiran, on je jedini izborni predmet koji nema kurikulum od 1 razreda, rekao je Luka Huzjak, prof. njemačkog jezika OŠ Eugena Kumičića, Velika Gorica.

- Izborni predmet nema jednaki tretman u školskom kurikulumu kao obvezni predmet i postoji problem ispisa s tih predmeta koji je vrlo liberalan, istaknula je Irena Horvatić, Bilić, predsjednica Hrvatsko društvo učitelja i profesora njemačkog jezika.

U posljednje dvije školske godine nastavu drugog stranog jezika pohađa 6 do 8 tisuća učenika manje. Kažu profesori ništa se ne čini na poticanju višejezičnosti iako smo članica EU-a.

- Iako nas na to potiču europski dokumenti, ti dokumenti se samo gomilaju, postaju mrtvo slovo na papiru i u praksi se ništa ne događa, rekao je Luka Huzjak.

- Tako da bih apelirala na najvišu razinu, predsjednika Vlade, on kao poliglot i razumije što znači višejezičnost u europskom i širem svjetskom kontekstu, rekla je Irena Horvatić Bilić.

Iz resornog Ministarstva dobivaju odgovor kao i mi: Rješenje će se pronaći u okviru cjelodnevne nastave.

A do tada, zbog činjenice da drugi strani jezik nije obvezan i zbog takva odnosa prema višejezičnosti u obveznom školstvu, događaju se, kažu, poremećaji i u cijeloj obrazovnoj vertikali do Sveučilišta.

- Pa ja se pitam ako ovoj državi ne trebaju profesori njemačkog jezika, zar im ne trebaju ni prevoditelji, ni nitko za međunarodnu suradnju, upitala se Irena Horvatić Bilić.

Dodaju, znamo da će sada svi skočiti i pitati se zar još jedan obvezni predmet? No ako nemaju ništa protiv višejezičnosti obrazovni sustavi čiji je materinski jezik i svjetski jezik - zašto bi onda to nama bio problem?

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!