14:06 / 19.06.2020.

Autor: I.D./HINA

Malala, svjetski simbol borbe za pravo na obrazovanje, diplomirala na Oxfordu

Foto: Malala/Twitter

Foto: Malala/Twitter

Foto: - / -

"Teško mi je reći koliko sam sretna i zahvalna sada kada sam dobila diplomu iz filozofije, politike i ekonomije na Oxfordu."
Godine 2012. talibani su je pokušali ubiti kada se vraćala kući iz škole u Pakistanu. Malala Yousafzai, svjetski simbol borbe za pravo na obrazovanje, objavila je u četvrtak da je diplomirala na Sveučilištu Oxford.

- Teško mi je reći koliko sam sretna i zahvalna sada kada sam dobila diplomu iz filozofije, politike i ekonomije na Oxfordu, objavila je mlada 22-godišnjakinja na Twitteru. Uz poruku je objavila je i fotografije na kojima se vidi kako slavi uz kolače s rodbinom.

- Ne znam što ću sada. Za sada će to biti Netflix, čitanje i spavanje, dodala je.

Malala je na prestižno sveučilište primljena 2017. nakon što je završila srednju školu u Birminghamu. U tom je gradu 2012. pronašla utočište sa svojom obitelji nakon talibanskog napada u kojem je bila teško ozlijeđena.

Malala je svoju borbu započela 2007. kada su talibani nametnuli svoju vladavinu u njezinoj dolini Swar, do tada mirnom turističkom području.

S 11 godina, ta kći direktora škole i nepismene majke vodila je blog na BBC-jevoj stranici na jeziku urdu. Pod pseudonimom Gul Makai, u njemu je pisala o ozračju straha koje vlada u njezinoj dolini. Došla je na zao glas i talibani su odlučili eliminirati je, optuživši je da širi zapadnu propagandu.

S 15 godina dobila je metak u glavu i rame u napadu na školski autobus kojim je išla u školu u Mingori, u dolini Swat. Od tada je postala ikona borbe za pravo žena na obrazovanje, a 2014., sa samo 17 godina, dobila je Nobelovu nagradu za mir.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!