Malci genijalci okupirali Varaždin

21.06.2021.

17:07

Autor: Goran Damjanić/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Malci genijalci okupirali Varaždin

Malci genijalci okupirali Varaždin

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Varaždin je proteklog vikenda bio domaćin 1. državnog natjecanja iz mentalne aritmetike. U tri kategorije svoje znanje i vještine odmjerilo je 124 malih genijalaca od 4 do 12 godina.

Temelj mentalne aritmetike leži u upotrebi abakusa čijom se vizualizacijom i simulacijom pokreta postiže brzo računanje i razvoj kognitivnih vještina i sposobnosti u ranom djetinjstvu.

- Prve godine sam naučio zbrajati i oduzimati i formule, a druge godine množiti i dijeliti, a zbog malca genijalca mi je u školi lakša matematika, rekao je desetogodišnji Nikola iz Osijeka. 

S obzirom na rezultate, stručnjaci smatraju da bi se mentalna aritmetika trebala uvrstiti u redovitu školsku nastavu.

- U mentalnoj aritmetici radimo abakusom, odnosno razvijamo cijeli mozak. Oni kada rade s obje hemisfere mozga i s obje ruke, dolazi do potpunog razvoja mozga i na taj način aktiviramo neke stanice koje možda u formalnom obrazovanju ostaju zakinute i izumru, a mi radimo na ukupnom razvoju mozga. Imaju bolje rezultate i u školi, ali i u svakodnevnom životu, kaže Ines Slunjski, Malac genijalac Varaždin.

Uz ovakve male genijalce koji zadatke s brojevima rješavaju kao od šale, za budućnost se ne trebamo brinuti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!