15:49 / 19.08.2020.

Autor: Jasmina Grbavec/HRT

Mali arhitekti - kreativna radionica u čakovečkoj knjižnici

-

-

Foto: - / -

U skladu s epidemiološkim mjerama, uz maske i dovoljan razmak, djeca uče o osnovama arhitekture. Ne manjka ni zabave.
U Gradskoj knjižnici "Nikola Zrinski" u Čakovcu održavaju se kreativne radionice za djecu pod nazivom "Mali arhitekti". U skladu s epidemiološkim mjerama, uz maske i dovoljan razmak, djeca uče o osnovama arhitekture. Ne manjka ni zabave.

Arijela će za nepuna tri tjedna ponovno u školske klupe i kao prava petašica - veseli se tomu. No, dok još može uživati u ljetnim praznicima, odlučila je, drugu godinu zaredom, uključiti se u "Male arhitekte".

- Prijavila sam se zato što jako volim crtati i zato sam odlučila doći ovdje. Ja crtam zemunicu. Zato što mogu napraviti prirodu okolo i sviđa mi se ta ideja, kaže jedanaestogodišnja Arijela Crkvenčić.

Radionice su namijenjene djeci od 9 do 11 godina i besplatne su za sve polaznike, kojih je ove godine 11.

- Prošle godine sam bila, i godinu prije toga na ostalim radionicama i svidilo mi se pa sam se odlučila i ove godine prijaviti. Ja sam odlučila nacrtati kolibu u šumi, kaže Helena Veselko koja ide u 7. razred I. OŠ u Čakovcu.

Kroz pet ciklusa razvijaju kreativnost, ali i stječu nova prijateljstva.

- Cilj je da na njoj djeca upoznaju osnove arhitekture i nauče se promatrati zgrade i arhitekturu oko sebe, kaže Dina Kraljić, voditeljica Županijske matične službe knjižnice "Nikola Zrinski" u Čakovcu.

Drugi dan radionice upoznali su se s najpoznatijim svjetskim tornjevima i neboderima.

I odmah pokazali umijeće izrade.

Big Ben, Eiffelov toranj, neboderi od 40-ak katova, egipatske piramide - sve su to arhitektonska čuda koja nadahnjuju ove kreativce koji će možda jednog dana postati pravi arhitekti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!