Mali biolozi poučavaju dno vodotoka Sutle

27.09.2019.

16:50

Autor: Marijan Sviben/V,K,/HRT

-

-

Foto: - / -

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije u suradnji sa stručnjacima Šumarskog fakulteta i Hrvatskih šuma već 12 godina provodi projekt „Ptiček".
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije u suradnji sa stručnjacima Šumarskog fakulteta i Hrvatskih šuma već 12 godina provodi projekt "Ptiček".

Uče o važnosti zaštite prirodnih vrijednosti, a stečena znanja potom prenose učenicima svojih škola. 

Profesor Hrašovec uronio je mrežu na dno vodotoka Sutle. Mali su biolozi jedva dočekali da prouče uzorak koji je izvukao.

- Obiluje svojim životnim zajednicama, onda je tu analiza koju demonstriramo. Tu još rade na tome i vade van sve što se kreće i onda pokazujemo kako se to mora sortirati, determinirati i kakvi se zaključni iz toga donose, pokazuje Boris Hrašovec, Šumarski fakultet Zagreb.

Ovi učenici već puno znaju o važnosti očuvanja bioraznolikosti i prirodnog okoliša. U programu „Ptiček" dodatno se senzibiliziraju za probleme zaštite prirode.

- Različite vrste životinja i biljaka su nam ovdje jako potrebne i samu vodu koristimo iz prirode i bez prirode mi ne bismo mogli živjeti, govori Glorija Sbečnjak, 6. r. O.Š Bedekovčina.

- S ovom generacijom skupili smo preko 280 mladih suradnika od kojih očekujemo da će se nešto aktivnije uključiti u programe vezane za zaštitu prirode, rekla je Dijana Hršak, avnateljica JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije.

Projekt se provodi već 12 godina, a program se redovito obnavlja. Ove se godina više nego prije govorilo o temi klimatskih promjena.

- Ona je globalno važna. Greta Thunberg je skoro vršnjakinja naših klinaca, 16 joj je godina i mislili smo da su dovoljno zreli da ovaj čas njima prenesemo taj napor koji Greta ulaže i da razumiju zašto se to ona zalaže, zašto je to važno, ukazuje Ivan Martinić, Šumarski fakultet.

Za stečena znanja mali su „Ptičeki" dobili prigodne diplome, uz obvezu da ono što su naučili prenesu ostalim učenicima u svojim školama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!