Mali Dubrovčani uče prve plesne korake u folklornom ansamblu Linđu

04.11.2021.

20:35

Autor: Vicko Dragojević/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Mali Dubrovčani počeli učiti prve plesne korake u folklornom ansamblu Linđu

Mali Dubrovčani počeli učiti prve plesne korake u folklornom ansamblu Linđu

Foto: Dnevnik / HRT

Mali Dubrovčani koji vole tradiciju, folklor i baštinu počeli su učiti prve plesne korake u folklornom ansamblu Linđu. Projekt Linđovo blago, koji se održava već deset godina, učenike priprema za prava svjetla pozornice. 

Linđo je ponovno okupio svoje blago: nakon godine online, budući plesači počeli su i uživo učiti prve korake.

- Pa, ja se sramim plesati, rekao je Nikša, učenik četvrtog razreda, ali je i dodao da zna  plesati.

- Upamtila sam puno koraka, kazala je Ena, također učenica četvrtog razreda.

- Prvo smo se malo upoznali, pa smo onda radili treninge, naglasila je učenica četvrtog razreda Lea.

Linđovu blagu priključili su se učenici trećeg i četvrtog razreda. Podijelili su se u dvije sekcije i onda je počeo ozbiljan rad.

- U početku su prve probe hvatanje ritma, držanje na pozornici, motoričke sposobnosti, sposobnost orijentacije po kružnici. To, možda, krene kroz dva, tri mjeseca i tek onda počinjemo raditi korake. Uvijek ima nekih naprednijih, nekih što im malo više treba. To je naravno normalno, istaknuo je plesni voditelj Folklornog ansambla Linđo Ivo Vlahušić.

Upravo ova generacija još nikada nije nastupila, a zbog epidemije koronavirusa nije niti održan koncert u povodu kraja školske godine.

- Jako nam je bitno na kraju školske godine napraviti priredbu za roditelje. Tu ima baka, djedova, nona i drugih. Obično bude jedna lijepa atmosfera. Nadamo se da ćemo ove godine moći, u šestom mjesecu, obilježiti onako to kako smo i do sada radili, kazao je ravnatelj Folklornog ansambla Linđo Vlaho Kljunak.

Osim samog plesa mali folkloraši sudjeluju i u brojnim radionicama, a najviše ih zanimaju narodne nošnje.

- Zajedno s njima, promatrajući originale iz našega fundusa, crtali smo i bojali nošnje. Izrađivali smo i panoe s nazivima narodnih nošnji. No mali folkloraši zapravo najviše nauče na radionicama gdje sami oblače nošnju, dodala je voditeljica fundusa Folklornog ansambla Linđo Marica Vlahinić.

U Linđovu blagu mali plesači provedu dvije godine, a već od petog razreda polako postaju članovi ansambla. I pred njima se otvaraju sve pozornice svijeta...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!