Mali Dubrovčani učili vezati čvorove i kako se brinuti o barkama

17:14 / 19.02.2022.

Autor: Vicko Dragojević/Regionalni dnevnik/HRT/V.G.

Radionica za najmlađe

Radionica za najmlađe

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Mali Dubrovčani danas su učili sve ono što moraju znati kada jednom samostalno isplove na more: od samog ulaska u barku, vezivanja čvorova do lakiranja i održavanja drva. Dakle, sve ono što će im biti potrebno kada jednom sami preuzmu brigu o svojim barkama, većim ili manjim.


Mornarski čvorovi za neke su komplicirani, za neke pak jednostavni.

- Nije nekakav veliki problem, puno jednostavnije nego džemper isplesti, kaže Joško Didović, voditelj radionice.

U pomorskoj akademiji "Argosy" odlučili su djecu poučiti svim pomorskim osnovama. Donijeli su stari alat, a maleni pomorci odmah su se uhvatili posla.

- Napravili smo drvene modele brodova, sad ih oni lakiraju, premazuju s lakom, a na kraju će uvezati konopom, komadić konopa i na kraju će taj model odnijeti kući kao uspomenu, kaže Željko Čatić, voditelj radionice.

- To je isto kao da bojaš temperama, samo što je ovo drugo, ovo je lak, kaže Ivan.

- Ja sam već bio na ovakvoj jednoj radionici, ali nije bila ovakva nego smo izrađivali makete od drva, kaže Goran.

Radionice su pokrenute odmah poslije nove godine, ali ih je prekinula epidemiološka situacija. Sada se ponovno radi, a cilj je mlade poučiti prošlosti i pripremiti za budućnost.

- Od malih nogu ih okrenuti prema moru. Znači usmjeriti ih na more, pa što ih više bude jedrilo po moru - to je bolje, kaže Antun Karužić, tajnik Pomorske akademije "Argosy".

Radionice se nastavljaju, a interes je vrlo velik.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!