07:00 / 21.10.2021.

Autor: Višnja Ružojčić/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Mali filmaši iz Dragalića

Filmaši iz Dragalića

Filmaši iz Dragalića

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Brojčano mala, ali kreativno snažna - osnovna je škola u zapadnoslavonskoj općini Dragalić! Filmovi iz njihove dramsko filmske radionice osvojili su već više nagrada na različitim natjecanjima, a posljednji "Stop nasilju na internetu" višestruko je nagrađen na 59. reviji hrvatskoga filmskog stvaralaštva za djecu.


Kad osnovnoškolci iz Dragalića snimaju film spoje se kreativno i zabavno.  

- Radio neke pokrete i onda se poslije izrezivala slika i slagala po redu i od toga onda nastane video, kaže jedan od filmaša.

Odnosno priča o poticanju čitanja snimljena u tehnici- stop animacije. Filmom su progovorili i o nasilju preko interneta.

- Kako bi pokazali s čime se djeca sve susreću na internetu i da bi pokazali da to ne ostaje samo na internetu nego da to utječe na život te djece, rekla je Iva Ćorković, dramsko-medijska skupina, OŠ Dragalić.

Na nedavnoj 59. Reviji filmskog stvaralaštva djece višestruko su nagrađeni. Jer iz radionice ove složne družine dosada je izašlo osam filmova.

- Mi se zapravo svi družimo, svi smo složni i svatko daje nekakve ideje, kaže Magdalena Šupica, dramsko-medijska skupina, OŠ Dragalić.

- I da netko odbacuje tu osobu, mi se s njom družimo. Ta nam osoba paše i volimo tu osobu, kaže Josip Jularić, dramsko-medijska skupina, OŠ Dragalić.

Empatiju njeguju i na dramskim radionicama pa su školske predstave hit u selu.

- I mislim da smo baš po tome posebni jer možemo pokazati da bez obzira koliko je ova škola mala da i mi možemo nešto uspjeti, kaže Petra Šupica.

- Stalno brojimo naše đake i možemo reći da smo ove godine upisali šest učenika više nego prošle godine, rekla je Ivana Pivac Tadić, voditeljica dramsko-medijske skupine, OŠ Dragalić.

Ukupno ih je 90 u devet razrednih odjela! Brojčano su možda mali, ali po lekcijama iz tolerancije veliki su ovi mališani iz zapadnoslavonske općine Dragalić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!