Mali poljoprivrednici: Dječji vrtić "Tratinčica" uzgaja vlastitu hranu

02.06.2022.

16:45

Autor: Mirta Takač/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Mališani obrađuju vrt u Dječjem vrtiću "Tratinčica"

Mališani obrađuju vrt u Dječjem vrtiću "Tratinčica"

Foto: HTV / HRT

Ljubav prema voću i povrću najbolje je usaditi djeci dok su još mala, a dobar primjer za to je dječji vrtić "Tratinčica" u Varaždinskim toplicama. U njemu se tete i mališani zajednički brinu o vrtu u kojemu uzgajaju vlastitu hranu pa im se u dvorištu nalaze hotel za kukce, začinsko bilje, razne voćke, cvijeće, kukuruz, grah - i jedno strašilo.

Djeca u dječjem vrtiću "Tratinčica" u Varaždinskim Toplicama već 10 godina obrađuju svoje malo polje i brinu se o vrtu. Nakon što su isprobali sadnju gotovo svih kultura, od krumpira do graška, ove je godine izbor pao na kukuruz.

- Odlučili smo nekako na ovu cijelu situraciju ekonomsko-političku da bi mogli napraviti jednu dobru priču koja bi se zvala - od zrna do pogače. Posadili smo jedno malo polje kukuruza u kojem smo sijali 5 sorti kukuruza, kaže ravnateljica Dječjeg vrtića "Tratinčica".

I to ne bilo kakvog. Umjesto danas standardnih hibridnih sorti, posijali su tradicionalne koje su donijele bake. A uz kukuruz, o kojem se pažljivo brinu, djeca su zasijala i suncokrete i grah.

- Brinemo se za kukuruz i brinemo se za suncokrete, kaže Oliver.

Kako se brinete?

- Pa da ih zalijevamo i da čupamo korijenje.

-Pa sijali smo kukuruz i suncokrete, čupali drač i tako, kaže Domagoj.

Kak se sije kukuruz?

- Pa može onako sa sjemenkama ili možeš strebiti kukuruz pa dobiš one žute mrvice i to posadiš, dodaje.

Mališanima ne smetaju ni hladoća, ni kiša ni sunce - jer nema lošeg vremena, samo loše odjeće.

- Pa je, oni jedva čekaju, oni su navili biti vani u skoro svim vremenskim uvjetima i skoro na svim temperaturama i to je ono što našu priču čini posebno, jer smo stalno, baš smo u prirodi puno, dodaje ravnateljica Novačić.

A zašto voli biti vani najbolje je objasnio Oliver.

- Jer onda mogu upijat sunčeve zrake i mogu se igrati.

Djeca tako kroz igru uzgajaju vlastito voće, povrće i žitarice i uživaju u vlastitoj hrani. Vrtić "Tratinčica" iz Varaždinskih Toplica ove se godine prijavio i na natječaj "Najljepši školski vrt", koji zajednički provode HRT i Ministarstvo obrazovanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!