15:51 / 07.02.2018.

Autor: Vladimir Šetka/T.V.

Mali Sirijci spremaju se za školske klupe

-

-

Foto: - / -

Sirijski mališani, koji već znaju nekoliko hrvatskih riječi, za tjedan dana mogli bi ponovno nastaviti svoje obrazovanje u zadarskim školama. Jedan je to od klučnih koraka u njihovoj integraciji u hrvatsko društvo.
Pilot projekt integracije sirijskih izbjeglica, koji su prošloga tjedna stigli u Zadar, ušao je u novu fazu. Predstavnici Međunnarodne zajednice za migrante u Uredu državne uprave održali su sastanak s mjerodavnima, kako bi 13-ero školske djece uskoro moglo ponovno sjesti u školske klupe.

Sirijski mališani, koji već znaju nekoliko hrvatskih riječi, za tjedan dana mogli bi ponovno nastaviti svoje obrazovanje u zadarskim školama. Jedan je to od klučnih koraka u njihovoj integraciji u hrvatsko društvo, kaže Ivan Piteša iz Međunarodne organizacije za migrante, nakon sastanka u Uredu državne uprave u Zadru. Trenutno tražimo modalitete, a s informacijama koja škola i koja razredna odjeljenja, o tome ćemo kada dobijemo povratnu informaciju od nadležnih, budući da je to sada u procesu, dodao je.

Na sastanku se razgovaralo i o aspektu kako i na koji način lokalna zajednica može pomoći u integraciji malih Sirijica, te odgnati moguće bojazni od jedne sasvim nove situacije za naše društvo. Očekuje se da će se upravo najmlađi najbrže i integrirati.

Iako je ovaj pilot projekt novost za hrvatsko društvo u UN-ovoj organizaciji vjeruju kako će on biti putokaz za sve buduće slične situacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!