I najmanji vukovarski šahisti povlače odvažne poteze

24.01.2022.

17:13

Autor: Ines Milanković/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Šah u Vukovaru

Šah u Vukovaru

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Najbolji sportaš grada na Dunavu akter je naše sljedeće priče. Zove se Petar Kovač i trostruki je državni prvak u šahu - sportu koji privlači sve više mladih Vukovaraca. Dok njihovi školski prijatelji dane provode pred ekranima, 40-ak malih šahista uživa u ovoj kompleksnoj igri. 

Dva igrača, 32 figure, 64 polja - bezbroj kombinacija, promišljanje, predviđanje i nadmudrivanje - igranje šaha kod mladih Vukovaraca je sve popularnije.

- Ja sam počeo igrati šah prije godinu dana otprilike. Glavni razlog je kad je počelo ovo sve s koronom i tim, stalno smo bili unutra i nisam se imao previše s čim baviti, ističe Marko Šeper

- Ponosan sam zato što sad u gradu svom imam klub i ne moram ići negdje dalje, tu mi je blizu kuće i mogu igrati, dodaje Petar.

- Imamo i članove koji nisu iz Vukovara, imamo iz Karlovca članove iz Strizivojne članove, broj nam se iz dana u dan povećava, kaže potpredsjednica Šahovskog kluba "Slaven" Vukovar Ivana Mažar Marušić

Klub djeluje tek godinu dana, a već se hvale državnim prvacima.

- Bio sam tri puta državni prvak u kategorijama do 11., 13 i 15 godina, jednom drugi do 15 godina i bio sam 100. na svjetskom prvenstvu do 12. godina, rekao je trostruki državni prvak u šahu Petar Kovač. 

Ovdje i najmlađi članovi povlače odvažne poteze. Alek ima tek 7 godina.

- Posebno mi se svidjelo kao to mi je dobro za mozak i što me tako zanima da naučim što bolje igrati, pa ne znam, tako - to želim da radim. 

- Zabavno je, jako je smireno i dosta se opustim, ističe Marija

- Tata mi je rekao da to postoji, ja nisam znala da to postoji i onda sam došla i kao prvo mi se svidjelo i zbog društva i zbog tog razmišljanja, kaže Tia

I doista, istraživanja su pokazala da igranje šaha pozitivno utječe na razvoj mozga, inteligenciju i koncentraciju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!