17:59 / 01.07.2020.

Autor: Ružica Divac Borovečk/Dnevnik/IMS/HRT

Mali znanstvenici u Oroslavlju

-

-

Foto: - / -

Jedinstveni projekt popularizacije znanosti u Hrvatskom zagorju posjetiteljima nudi nove eksponate na većem prostoru, a organiziraju i ljetni kamp.
Park znanosti u Oroslavju, nakon ublažavanja mjera, vrata je otvorio u novom izdanju. Jedinstveni projekt popularizacije znanosti u Hrvatskom zagorju posjetiteljima nudi nove eksponate na većem prostoru, a organiziraju i ljetni kamp.

Prvi tjedan Ljetnog kampa u Parku znanosti privukao je 20-ak malenih istraživača. Po dva sata svakog jutra na zanimljiv način uče osnove fizike, geografije, astronomije, psihologije.

- Tamo je neko ogledalo u koje možeš pričati, možeš se zabaviti, možeš naučiti o gravitaciji, pokazuje Julia iz Zaboka.

Nakon toga izrađuju malene verzije interaktivnih eksponata.

-  I inače kod kuće jako volim raditi nešto, radio sam neke eksperimente, naglašava Duje iz Zaprešića.

Park znanosti rezultat je privatne inicijative. U dvorištu je obiteljske kuće, a sve eksponate osmislio je i izradio Luka Veverec. Zbog promidžbe znanosti, popularno je odredište školaraca. No zbog epidemije ove ih godine nije bilo.

- Dok smo bili zaključani, mi smo se zaključali u radionicu i izrađivali nove eksponate kako bi ih mogli pokazati kad počnemo raditi punom parom, govori Luka Veverec, osnivač Parka znanosti, Oroslavje.

Zasad je najpopularniji svemirski nogomet.

- Desetak novih eksponata, a napravili smo i drvenu pozornicu koja može primiti 70 osoba za radionice, za kampove, naglašava Matija Veverec, Park znanosti, Oroslavje.

Nova ponuda i dječji kamp pokazali su se kao pun pogodak, ljeto je tek počelo, a već su popunjeni gotovo svi tjedni termini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!