Mališani iz Hrvatske i Ukrajine iz Medulina poslali poruke za mir

30.07.2022.

10:55

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

Radionica u Medulinu

Radionica u Medulinu

Foto: PU istarska / HRT

Tridesetak mališana iz Ukrajine i Hrvatske likovnim su radovima poslali iz Medulina poruke za mir i sigurnost sve djece svijeta te su se na likovnoj radionici upoznali s temeljnim pravima iz Konvencije o pravima djeteta.

- Likovnu radionicu vodili su policijski službenici i članovi Umjetničke udruge Medulin Art, a ta je preventivna akcija bila pravi primjer kako su se djeca iz Ukrajine brzo uklopila u naše društvo i kako su ovdje pronašla prijatelje među svojim vršnjacima, izvijestila je istarska policija.

Potsjetivši da je Hrvatska prije 30 godina prolazila ono što danas prolaze djeca iz Ukrajine i njihove obitelji, načelnik Policijske uprave istarske Alen Klabot izvijestio je da na području Istre borave 1 634 osobe iz ratom zahvaćenog područja, među kojima je 508 djece.

- Većina njih u statusu je privremene zaštite te policija, u suradnji s drugim institucijama, nastoji žurno rješavati njihove probleme kako bi mogli što prije nastaviti s normalnim životom, rekao je.

Radionicu je posjetila i violončelistica Ana Rucner, koja je s policijskom klapom "Sveti Mihovil" nastupila sinoć na humanitarnom koncertu u starom rimskom kamenolomu Cave Romane u Vinkuranu. Na završnoj večeri festivala "Rock&stars cave romane" nastupili su i "Music for the Future" odnosno orkestar koji okuplja mlade glazbenike iz Ukrajine. Svi sudionici koncerta pozvali su na mir, sigurnost i kvalitetu života za svu djecu svijeta, a dodatna kulisa bili su im i dječji radovi, nastali na poslijepodnevnoj radionici, koje su mogli razgledati svi posjetitelji koncerta.

Violončelo na kojem je svirala Rucner nastao je od dragovoljno predanog oružja, koje je u vlasništvu MUP-a.

Nacionalna kampanja MUP-a ''Manje oružja, manje tragedija'' traje već 15 godina te je najučinkovitija kampanja u prikupljanju oružja u povijesti Ujedinjenih naroda, izvijestili su iz policije.

Akcijom se želi senzibilizirati javnost, ukazati na opasnosti od nestručnog rukovanja oružjem i minsko-eksplozivnim sredstvima te potaknuti građane na dobrovoljnu predaju oružja, a od početka akcije do kraja prošle godine građani su na području čitave Hrvatske dragovoljno predali 5.928 kilograma eksploziva, 15.809 komada raznog oružja, 337.435 komada raznih minsko-eksplozivnih sredstava i 5.949.869 komada streljiva raznog kalibra.

U proteklih 10 godina, građani su na području Policijske uprave istarske predali 19.69 kilograma eksploziva, 661 komada raznog oružja i 46.553 komada raznog streljiva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!