14:50 / 02.04.2021.

Autor: M.M./Studio 4/HRT

Maljković: Mladi imaju kvalitetno znanje o financijama, ali to nije sve

Ivan Hrvoje Maljković i Majda Milevoj Klapčić

Ivan Hrvoje Maljković i Majda Milevoj Klapčić

Foto: Studio 4 / HRT

Povodom obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca Hrvatska udruga banaka provela je natječaj za najbolje obrazovne programe osnovnih i srednjih škola u području financijske pismenosti. 

Ivan Hrvoje Maljković iz Hrvatske udruge banaka u Studiju 4 rekao je da dobro stojimo što se tiče znanja o financijama i poznavanja financijskih termina, ali da postoji prostor za napredak u odnosu prema novcu.

- Mladi imaju dosta kvalitetno znanje o financijama, ali to nije sve. Postoje tri komponente: financijsko znanje, financijsko ponašanje i odnos prema novcu. Najslabija karika je odnos prema novcu. U Hrvatskoj smatramo da je novac tu da bi se trošio, i ne gledamo neke druge modele kako taj novac oplemeniti i dati mu dodatnu vrijednost, rekao je.

Kad je riječ o natječaju, istaknuo je da su profesori u suradnju s njima ušli 2017. godine i da se u dvije godine prijavilo više od 250 škola i 2500 učenika.

- Ove godine na natječaju je bilo 27 prijava iz cijele Hrvatske. Programi su bili odlični i stručni žiri je imao jako težak zadatak odlučiti koji je bolji, rekao je dodavši da je glavni kriteriji bio koliko profesori kreativno prenose znanje mladima.

Majda Milevoj Klapčić, profesorica srednje škole Mate Blažine, Labin čija je škola osvojila drugo mjesto  na natječaju rekla je kako su oni izmislili djevojčicu Tonku ekonomku koja kroz avanture svoje obitelji Šoldić priča priču kako treba razumno postupati s novcem.

- Opisali smo ju kroz priče gdje kupuje novi mobitel, štedi, kako treba razumno postupati s džeparcem, kako treba biti i ekološki osviještena i kako treba biti volontirati u društvu, rekla je.

Istaknula je da su svoj priručnik, zbog uvjeta u kojima trenutno žive, testirali na medijskoj grupi škole i da su svi bili oduševljeni.

- Oni nisu ekonomsko usmjerenje i povratne informacije koje smo dobili su da je to nešto što je potrebno mladima, a da svakako trebaju pročitati i roditelji.

Na pitanje zašto je važno odgovorno se odnositi prema novcu Maljković je rekao da smo u svakodnevnim situacijama potrošači i da svakodnevno donosimo odluke, te da je važno da su te odluke promišljene i da ih donosimo na temelju neovisnih informacija.

- Dio novca ili plaće, kolika god ona bila, trebali bi odvajati za 'crne dane' ili ih uložiti u dionice ili investicijske fondove. Važno je shvatiti koncept vremenske vrijednost - da ono što danas imamo u budućnost ne vrijedi jednako i da je potrebno nešto s tim novcem napraviti, rekao je.

Dodao je da se i dalje u budućnosti planiraju aktivno baviti ovom temom jer je odaziv profesora i mladih jako dobar. 

- Pratit ćemo situacije koje se događaju oko nas i pokušati s obrazovnim sustavom i profesorima mladima predočiti to kompleksno financijsko znanje i nastaviti s kreativnim metodama i alatima kako bi mladima na zanimljiv način omogućili cijeli sadržaj, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!