MaNaBu pokret - djeca u zaštiti okoliša

23.07.2020.

15:24

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

-

-

Foto: - / -

'MaNaBu Movement' je pokret posvećen uključivanju djece u akcije vezane za zaštitu okoliša i općenito osnaživanje djece za njihove ideje, a prva akcija kod nas je bila na zagrebačkom Svačićevu trgu gdje je parkić očišćen od opušaka.
'MaNaBu Movement' je pokret posvećen uključivanju djece u akcije vezane za zaštitu okoliša i općenito osnaživanje djece za njihove ideje, a prva akcija kod nas je bila na zagrebačkom Svačićevu trgu gdje je parkić očišćen od opušaka.

Jedan od suosnivača je Andreas Wil Gerdes, poduzetnik i suosnivač Orange PLC mreže koji mnogo vremena provodi u Hrvatskoj, zajedno sa sedmogodišnjom kćeri Mayom.

- Maya je bila glavni motivator prvog MaNaBu Movementa jer nije mogla shvatiti zašto su toliki opušci bačeni u njezinom najdražem lokalnom parkiću. Inicijativi su se pridružila i ostala djeca u Hrvatskoj kako bi zajedno očistili parkić ali potaknuli odrasle na odgovornije ponašanje, ističu organizatori.

Prvi MaNaBu Movement se dogodio na Trgu Petra Svačića u Zagrebu gdje su sudionici parkić očistili od opušaka te poslali snažnu poruku da odrasli počnu razmišljati o svojim postupcima, jer opušci su iznimno toksični, a ne postoji sustav recikliranja u Hrvatskoj i to je tema koja se treba riješiti.

- Radimo na modelu za prvi parkić ostane dugoročno čist te planiramo daljnje akcije po cijeloj Hrvatskoj. Djeca žele biti ono što vide u svom okruženju i zato je vrlo bitno da ih već u ranoj dobi usmjerimo ispravno, napominju članovi pokreta.

Pogledajte video s MaNaBu akcije na zagrebačkom Zrinjevcu, koji prenosimo s njihove Facebook stranice:'MaNaBu pokret' posvećen osnaživanju djece, pozivajući ih da se udruže, surađuju i da danas pozitivno utječu na planetu i zajednicu, te nadopunjuje 'MaNaBu platformu' s vizijom podizanja pozitivnih budućih lidera. Cilj pokreta je osvijestiti djecu o važnosti koju za okoliš imaju kao pojedinci i kao grupa.

- 'MaNaBu' dio je Dobrovoljnog nacionalnog pregleda Republike Hrvatskoj kao jedan od projekata od strateške važnosti za razvoj RH, a koje usuglašava Nacionalno vijeće za održivi razvoj. Dobio je podršku State Departmenta SAD-a te World Chicaga, a na Kairos Summitu u izabran je kao jedan od dva najbolja edukativna projekta, ističu organizatori.

Službeno je projekt predstavljen na političkom forumu u sjedištu UN-a u New Yorku prošle godine, a podržavaju ga Hrvatska gospodarska komora i ICC Hrvatska - promatračka misijaUN-a.

MaNaBu također podržava i savjetuje njegov ambasador, Marc Buckley, službeni zagovornik SDG-a UN-a, futurist UN-a, član stručne mreže World Economic Forum s fokusom na inovacije i klimatske promjene kao i dr. Dragan Primorac, bivši hrvatski ministar znanosti, obrazovanja i sporta te mnogi drugi globalno priznati poslovni ljudi i inovatori.

- Nama je glavni cilj osnaživanje djece (primarno generacija Alpha), pomaganje da usvoje prave vrijednosti i vještine potrebne za život jer su to koraci koji vode u bolju budućnost za sve nas. Radimo na platformi MaNaBu - manabu.eu koja djecu kroz igre, pjesme i crtane filmove uči o tome što se događa danas u svijetu, pomaže da razviju kritičko razmišljanje, razvoju empatiju, nauče surađivati s drugima, sve bitne životne vještine danas, poručuju organizatori.

O MaNaBu pokretu u emisiji Dobro jutro, Hrvatska razgovarali smo s našim velikim i malim gostima Andreasom Wilom Gerdesom, suosnivačem MaNaBu pokreta, njegovom kćeri Mayom i Tihanom Šmitran, organizatoricom MaNaBu pokreta:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!