Manjak stručnih radnika - gradovi mladima nude poticaje, poslodavci pogodnosti

23.03.2023.

12:31

Autor: Ivica Grudiček/Dnevnik/HRT/R.S.

Deficitarna zanimanja

Deficitarna zanimanja

Foto: HTV / HRT

Nakon otvaranja tržišta Europske unije, zadržavanje radnika, pogotovo mladih, mnogima je u Hrvatskoj postao prioritet. Poslodavci im nude stipendije, radnicima povećavaju plaće. A uključuju se i gradovi. Varaždin priprema niz potpora za zadržavanje obrtnika, ponajprije mladih.


Tisuće mladih posljednjih godina punile su autobuse i odlazile na rad u inozemstvo. Danas stručnih radnika, pogotovo u metaloprerađivačkoj industriji nema, a formula njihova angažmana jednostavna je kaže nam poduzetnik Roman Slunjski.

- Radnik mora biti siguran da je plaća na vrijeme i da ima posla, za HRT Dnevnik rekao je Slunjski. 

Mnogi poduzetnici već vrbuju mlade u strukovnim školama. Prava je pomama za pekarima.

- Potražnja je velika i preporučujem djeci da se za ovo zanimanje upišu, rekla je Ivana Jurkin, voditeljica pekarskog praktikuma.

Ali rijetki se školuju za to zanimanje jer je teško.

- Možda naporno, ali to me još privuklo kad sam bila manja, od petog osnovne i odlučila sam se za to jer volim, istaknula je Celin Križanec, 3. razred, smjer pekar.

Djeca se najčešće upisuju u gimnazije


Djeca se najčešće upisuju u gimnazije, no prava lista čekanja postoji za kozmetičarke.

- Kod nas kozmetičarke upisuju s odličnim uspjesima, to je iznad 4.4., 4.5 i to su sve odlične učenice, rekla je Vlatka Levanić, profesorica kemije i biologije.

Iako tek na početku srednjoškolskog obrazovanja djevojke znaju što će i gdje raditi.

- Svoju budućnost vidim da otvorim salon u Prelogu i ostajem doma, kazala je Dalia Radiković, učenica 1. razreda, smjer kozmetičar.

- U pravilu svi koji završe školu dobivaju momentalno posao na tržištu rada, istaknula je Lidija Sović, strukovni nastavnik, kozmetičar.

Poticaji od grada 


Kao i frizeri, stolari, automehaničari te brojni drugi obrtnici. Od grada dobivaju poticaje samo da ostanu ovdje.

- Imali smo natječaje za poduzetnike početnike gdje su svi početnici mogli dobiti 2 tisuće eura, imamo poduzetnički fond i za starije da mogu otvoriti obrt, subvencioniramo troškove dokumentacije za EU projekte, rekao je Miroslav Marković, zamjenik varaždinskog gradonačelnika.

Ova deficitarna zanimanja jamče dobru plaću i sigurno zaposlenje samo da je interes mladih veći.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!