17:33 / 24.01.2018.

Autor: HRT

Manje soli - više zdravlja

-

-

Foto: - / -

Tijekom ovog tjedna održavaju se informativno - edukativne radionice u sklopu projekta 'Manje soli – više zdravlja' u srednjim strukovnim školama Osijeka, Đakova i Belog Manastira.
'Manje soli - više zdravlja' zajednički je projekt Hrvatske agencije za hranu, osječkoga Medicinskog fakulteta i Udruge za promicanje kvalitete života. Edukativne radionice održavaju se u srednjim strukovnim školama u Belom Manastiru, Đakovu i Osijeku.

Hrvatska agencija za hranu (HAH), kao partner, sudjeluje s Medicinskim fakultetom Osijek (MEFOS) te Udrugom promicanja kvalitete života na projektu pod nazivom Manje soli – više zdravlja, koji se provodi uz potporu Osječko-baranjske županije. Cilj projekta je povećati svjesnost srednjoškolske djece o zdravstvenim rizicima povezanim s prevelikim unosom soli, podučiti ih o sastavu hrane i količini soli u hrani, te potaknuti nove navike u konzumaciji hrane sa smanjenim udjelom soli što posljedično ima utjecaj na prevenciju zdravstvenih rizika poveznih s prekomjernim unosom soli.

Kako bi se ostvario taj cilj od ovog tjedna se održavaju informativno-edukativne radionice u srednjim strukovnim školama na području Osijeka, Đakova i Belog Manastira, zanimanja medicinske sestre/tehničari, kuhari, pekari i konobari. Učenicima će, također, biti podijeljeni i edukativni letci i prigodne brošure te će biti provedene ankete o samoprocjeni unosa soli. Rezultati ispunjenih anketa poslužit će za dobivanje općeg uvida u stanje unosa soli kod srednjoškolske populacije na području Osječko – baranjske županije te biti indikativni za nastavak sličnih aktivnosti.

Prekomjeran unos soli povezan je sa značajnim zdravstvenim rizicima tj. dovodi do povišenog krvnog tlaka, povećavajući rizik za razvoj srčanih, moždanih i bubrežnih bolesti. Osim toga, prekomjeran unos soli povezan je i s ostalim bolestima, kao što su: bubrežni kamenci, karcinom želuca i gornjeg dijela ždrijela, osteoporoza i bronhalna astma. Često je konzumacija zasoljene hrane povezana i s povećanim korištenjem zaslađenih napitaka što dovodi do prekomjernog unosa kalorija i pretilosti. To je posebno velik problem kod djece i adolescenata.

Posebice su ugrožena školska djeca i mladi, jer većinu obroka konzumiraju izvan kuće, a gotova i polugotova hranenajviše doprinose dnevnom unosu soli. Projekt je u skladu i sa Strateškim planom za smanjenje prekomjernog unosa kuhinjske soli u RH 2015. - 2019.koji ima za cilj postupno smanjivati dnevni unos kuhinjske soli u općoj populaciji RH za prosječno 4% godišnje, koji je 2014. godine usvojila Vlada RH.

Također, ovaj projekt predstavlja početak suradnje Udruge promicanja kvalitete života i MEFOS-a na aktivnostima promicanja kvalitete života u školskoj dobi, a nastavak je suradnje MEFOS-a i HAH-a u svezi aktivnosti na znanstveno utemeljenom promicanju smanjenja unosa soli prehranom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!