17:50 / 18.09.2018.

Autor: T.V./Hina

Manjinsko obrazovanje na hrvatskom jeziku i iskustva mladih

Ilustracija (Foto: Damir Spehar/PIXSELL)

Ilustracija (Foto: Damir Spehar/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Putem predavanja, kao i na radionicama i panelima, mladi će manjinci pokušati odgovoriti na brojna pitanja poput: u kolikoj mjeri postojeće manjinsko obrazovanje omogućuje očuvanje jezika i kulture hrvatskih manjinskih zajednica.
Manjinsko obrazovanje na hrvatskom jeziku iskustva mladih - tema je ovogodišnjega, drugog Foruma mladih pripadnika hrvatskih manjina koji će se od 21. do 23. rujna održati u Koljnofu, u mađarskom dijelu Gradišća, a organiziraju ga Hrvatska matica iseljenika i Hrvatska samouprava u Koljnofu.

Putem predavanja, kao i na radionicama i panelima, mladi će manjinci pokušati odgovoriti na brojna pitanja poput: u kolikoj mjeri postojeće manjinsko obrazovanje omogućuje očuvanje jezika i kulture hrvatskih manjinskih zajednica, kakve jezične kompetencije stječu mladi u sustavu manjinskog obrazovanja, jesu li one dovoljne, treba li prednost dati učenju narječja ili književnog hrvatskog jezika i sl.

Za trajanja Foruma mladi pripadnici hrvatskih manjina upoznat će se i s bogatom kulturnom i povijesnom baštinom Hrvata u ovom području. Svoje sudjelovanje već su najavili mladi Hrvati iz Mađarske, Austrije, Slovenije, Italije, Srbije, Crne Gore i Rumunjske.

Hrvati kao autohtone manjinske zajednice žive u 12 europskih država: Austriji,  Bugarskoj,  Crnoj Gori, Češkoj, Italiji, Kosovu, Mađarskoj, Makedoniji, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Srbiji. Položaj i status različito im je uređen u pojedinim državama, pa su opseg i razina tih prava vrlo različiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!