18:41 / 11.04.2018.

Autor: T.V./P.P.M./HRT

'Marin Držić danas' za čakovečke gimnalizajce

-

-

Foto: - / -

Opus Marina Držića neizostavan je dio opće kulture, stoga nikad nije prekasno za uranjanje u njegova djela.
Da je renesansni komediograf i danas zanimljiv i aktualan - dokazali su gimnazijalci koji su u velikom broju popratili program pod nazivom 'Marin Držić danas'. Organizirali su ga čakovečki ogranak Matice hrvatske te Odjel za književnost, uz stručnjake s Filozofskog fakulteta i Hrvatske televizije.

O Dubrovačkoj Republici, zlatnom dobu renesanse te Marinu Držiću kao najvećem komediografu toga vremena, čakovečki gimnazijalci, posebice učenici četvrtog razreda, znaju s nastave hrvatskog jezika. I sviđa im se.

Dokaz je to kako se uz dobru pripremu i stavljanje autora u književno-povijesni kontekst mogu itekako razumjeti tekstovi stari pola tisućljeća. A Držićeve su teme aktualne i danas.

Uz vrijedne knjige u izdanju Matice hrvatske, gimnazijalcima je predstavljen animirano-dokumentarni film 'Držić'. U povodu 500-te godišnjice književnikova rođenja naša ekipa snimila ga je u suradnji sa studentima Likovne akademije u Zagrebu.

Opus Marina Držića neizostavan je dio opće kulture, stoga nikad nije prekasno za uranjanje u njegova djela. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!