Marko Dolić koturaljkama juri do 60 kilometara na sat

06.02.2018.

08:17

Autor: DJH

-

-

Foto: - / -

Dok drugi treniraju u rolerskim trening centrima, u Zagrebu ne postoji niti pista zbog čega je Markov uspjeh još i veći.
Obuti klizaljke ili koturaljke mnogima je problem i pri prvom pokretu završavaju na podu. Marko Dolić juri na koturaljkama i do 60 kilometara na sat, petorostruki je državni prvak u brzinskom rolanju - innline speed skatigu, a nedavno se vratio iz Kine sa svjetskog prvenstva.
Sa samo dvije i pol godine, Marko Dolić prvi puta obuo je koturaljke koje je do tada s velikim zanimanjem promatrao u šetnji s roditeljima. Najviše su ga privukli, kaže, rekreativci na Jarunu, vidio je da brzo može voziti, odlaziio na Jarun, trenirao i tako je napredovao.

Jedna od najvećih prepreka koju djeca moraju savladti je strah od brzine. Rekreativac postiže nekih 20, 20 i nešto kilometara na sat, a Marko je prema Garminu na jednom treningu u Italiji vozio 63 na sat. U grupi od 20 ljudi koji jure 60 na sat na rolama. Takav strah treba savladati, a kad se probije onda nema granica, kaže trener Luka Markić.

Nema granica ni za Marka. S 11 godina došao je u klub Vatreni kotači i počeo trenirati brzinsko rolanje ili inline speed skating. Nedavno se vratio sa svjetskog prvenstva u Kini na kojem se natjecalo više od 4000 rolera iz 60 zemalja svijeta. Nastup na svjetskom prvenstvu velik je uspjeh za Hrvatsku, a prema riječima trenera Markića, najbolje tek dolazi.

Borbe za medalju znaju biti bolne. Iako nije sklon padanju i ozljedama sa svojih osam vatrenih kotača, do istih dolazi upravo na velikim natjecanjima. Jednoga takvog se dobro sjeća.

U Italiji je bio jedan polumaraton. Bila je greška jednog redara što je izletio na teren i u principu ja sam se zabio u njega. Tako da to je bila najveća ozljeda, ali nisam ništa ni strgao, sjeća se Marko.

Marko i Luka već se pripremaju za Roler games u Barceloni 2019. Udarni treninzi tek slijede pa u prirodoslovnoj školi Vladimira Preloga Marku svi profesori maksimalno izlaze u susret kako bi uspio uskladiti školske obveze s natjecanjima i treninzima.

U redu bi bilo imati i prave uvjete za treniranje ističe Markić. Dok drugi treniraju u rolerskim trening centrima, u Zagrebu ne postoji niti pista zbog čega je Markov uspjeh još i veći. No, ne sumnjamo u velike rezultate u budućnosti. Pa tek mu je 18.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!