Martin Kutnar pobjednik na 4. Međunarodnom glazbenom natjecanju Manhattan

05.06.2019.

13:27

Autor: M.Š./HRT

Martin Kutnar na Eurovizijskom natjecanju mladih lgazbenika 2018. uz Simfonijski orkestar HRT-a, dirigent Ivan Josip Skender (Foto: Krasnodar Peršun za HRT)

Martin Kutnar na Eurovizijskom natjecanju mladih lgazbenika 2018. uz Simfonijski orkestar HRT-a, dirigent Ivan Josip Skender (Foto: Krasnodar Peršun za HRT)

Foto: - / HRT

Martin Kutnar ponovo je zabljesnuo na jednom međunarodnom natjecanju, osvojivši Prvu nagradu na 4. Međunarodnom glazbenom natjecanju Manhattan u kategorija puhači / mladi glazbenici.
Martin Kutnar ponovo je zabljesnuo na jednom međunarodnom natjecanju, osvojivši Prvu nagradu na 4. Međunarodnom glazbenom natjecanju Manhattan (kategorija puhači / mladi glazbenici).

Umijeće tog mladog harmonikaša i violončelista tako je dobilo je još jednu snažnu potvrdu. Osim prestižne nagrade žirija, kojim je predsjedao Ivo Pogorelić, Martin je nagradom osigurao i sudjelovanje na koncertu pobjednika koji će se 6. srpnja održati u njujorškom Carnegie Hallu.

Međunarodno glazbeno natjecanje Manhattan  u samo četiri godine postalo je glavni simbol života klasične glazbe u New Yorku. Misija ovog natjecanja, na koje se mogu prijaviti glazbenici gotovo svake dobi (mladi glazbenici do 8 do 19 godina, virtuozi od 20 do 26 godina i profesionalci od 27. nadalje) na bilo kojem instrumentu kao i komorni sastavi (do kvinteta), otkrivanje je umjetnika izuzetne osobnosti. Dodjelom nagrada organizatori vjeruju da mogu pokrenuti njihove međunarodne karijere. Prva nagrada uključuje sudjelovanje na recitalu nagrađenih u njujorškom Carnegie Hallu  sa svim popratnim aktivnostima – profesionalno fotografiranje, snimanje koncerta i promocija mladog umjetnika, dok drugonagrađenima osiguravaju snimanje CD-a za Orpheus Classical  s distribucijom u cijelom svijetu (pokriveni su svi troškovi).  

Cilj ovog natječaja je pronaći izvođače s jakom umjetničkom osobnošću i scenskom prisutnošću. Naglasak nije smo na tehničkom aspektu izvedbe, nego i na umjetničkoj karizmi izvođača koju naš mladi glazbenik ima u izobilju.                                                        Martin Kutner (Foto: martinkutnar.com)

Martin Kutnar
rođen je u Zagrebu 1. listopada 2000. u glazbenoj obitelji. Harmoniku svira od svoje pete godine, a violončelo od šeste. U akademskoj godini 2017./2018. počeo je studij violončela na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Valtera Dešpalja, kao najbolje plasirani maturant svoje generacije na prijemnom ispitu. Drugu godinu studija nastavio je u klasi doc. Monike Leskovar. Violončelo je maturirao 2017. u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog  u klasi prof. Neve Begović, a harmoniku u Glazbenom učilištu Elly Bašić u klasi prof. Mirele Buchberger Karlo.
Martin se usavršavao na seminarima harmonike kod prof. Vjačeslava Semjonova, Alexandra Selivanova, Igora Krizmana, Boruta Zagoranskog, Ivana Šverka, Aleksandra Skljarova, Klemena Lebena, Teodora Anzellottia, na Međunarodnim ljetnim školama u Tinjanu, Maruševcu i Puli, te na seminarima violončela kod profesora Krešimira Lazara, Damira Hamidulina, Gustava Tavaresa, Mee-Hae Ryo, Belme Alić, Annette Cleary, Kajane Pačko i Jeansa Petera Mainza.

Laureat je natjecanja Konzervatorium Franz Schubert International Competition u Beču 2014. , te na 3. Bistričkom zvukoliku 2016. Neka od najistaknutijih su 1. nagrade na međunarodnim natjecanjima Meh Fest i Star ways u Srbiji, 3. nagrada na 10. Međunarodnom natjecanju Antonio Janigro, gdje je bio dobitnik i posebne nagrade usavršavanja, 5.mjesto na Međunarodnom natjecanju harmonikaša u Castelfidardu (Italija), nagrada Hrvatske glazbene mladeži na Imagine Festival Croatia s gostovanjem u Bruxellesu (Belgija). Bio je laureat na oba instrumenta na HDGPP natjecanju 2012., 2014. te 2016.


              Martin na Eurovizijskom natjecanju mladih glazbenika 2016. (Foto: Arhiva HRT-a)

Rado nastupa i na televiziji pa su ga mnogi mogli vidjeti u TV emisijama kao što su Školski sat, Majstori svirači, Dobro jutro, Hrvatska, RTL Direkt, a na televizijskom natjecanju Super – Talent Nove TV stigao je do finala.  Dva puta je sudjelovao s harmonikom i na Eurovizijskom natjecanju mladih glazbenika (Eurovision for Young Musicians). Oba puta,  2016. i 2018., ušao je u hrvatsko finale i bio dio koncerta mladih umjetnika koji su gledatelji mogli pratiti u izravnom prijenosu na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT).

Od posebnih nastupa ističu se 2017. nastup na Festivalu Chorwacki u Varšavi (Poljska), i u Palači Sponza u Dubrovniku kao i nedavni nastup u prestižnoj Berliner Philharmonie na gala koncertu PanTonale PhilHARMONIKA festivalu s gudačkim orkestrom pod ravnanjem Symeona Ioannidisa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!