Šestero mladih Zagrepčana dobilo priznanje "Plemeniti građanin"

12.08.2022.

12:00

Autor: Marisabel Majić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Šestero mladih Zagrepčana dobilo priznanje "Plemeniti građanin"

Šestero mladih Zagrepčana dobilo priznanje "Plemeniti građanin"

Foto: Dnevnik / HRT

U povodu Međunarodnog dana mladih, šestero istaknutih mladih Zagrepčana dobilo je danas priznanje Civis nobilis (Plemeniti građanin) za izniman volonterski doprinos i pomoć u vrijeme pandemije izazvane koronavirusom i razornih potresa u Zagrebu i na Banovini.

Priznanja su dobili Matej Bagarić, Petra Čulina, Tomislav Hrenić, Tomislav Martinko, Tomislav Matiček i Jan Vesel, članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava, koji su pomogli sugrađanima i građanima Banovine u sanaciji posljedica potresa, a volontirali su tijekom pandemije i u zdravstvenim ustanovama.

Nagrade im je uručio predsjednik Savjeta mladih Grada Zagreba Petar Vranjković. Istaknuo je da je ove godine Savjet želio produbiti važnost Međunarodnog dana mladih te su organizirali dodjelu priznanja za šestero mladih osoba koje su svojim izvanrednim doprinosom, empatijom i velikim srcem pomogli građanima kada im je to bilo najpotrebnije.

Državna tajnica u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade Željka Josić istaknula je solidarnost i hrabrost dobitnika priznanja.

- Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana mladih je međugeneracijska solidarnost, istaknula je Jozić, dodajući da je Savjet mladih to istaknuo i dodjelom ovih priznanja.

Istaknula je i važnost ulaganja u mlade od sustava obrazovanja, zapošljavanja do rješavanja stambenih pitanja.

- Moramo pomoći mladom čovjeku da se osamostali, da pronađe sigurno radno mjesto te da se aktivno razgovara s Ministarstvom obrazovanja kako mladima omogućiti što kvalitetniju pripremu za tržište rada, poručila je Jozić.

Dodala je i kako je Nacionalni program za mlade u završnoj fazi izrade, i uskoro će biti poslan u e-savjetovanje.

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet poručio je pak da će gradska uprava promovirati mlade kao važne dionike društva.

Podsjetio je i kako je u svibnju donesen strateški dokument Program za mlade Grada Zagreba koji se odnosi na razdoblje do 2025., a tema su mu obrazovanje, olakšano zapošljavanje, rješavanje stambenog pitanja, zdravstva i uključivanje mladih u politički prostor grada.

 - Neka vrsta adrenalina kad izađete na teren. Mislim, daj Bože da je što manje intervencija, požara, potresa, ali jednostavno kada vidite tu svu snagu, vaše vršnjake na terenu, to je ono što vas tjera da idete dalje, rekao je dobitnik nagrade "Civis nobilis" Matej Bagarić.

- Mi smo u tom trenutku bili toliko fokusirani na posao, svi smo bili mladi, svi smo punim entuzijazmom izašli van da do tog trenutka nismo ni bili svjesni što se dogodilo, poručio je dobitnik nagrade "Civis nobilis" Jan Vesel.

MMH: Smjernice i preporuke su upućene davno, ali nikada nisu uključene

Mreža mladih Hrvatske (MMH) pozvala je u petak na Međunarodni dan mladih Središnji državni ured za demografiju i mlade da napravi strateški dokument koji će na uključiv i sveobuhvatan način odgovoriti stvarnim potrebama mladih u Hrvatskoj.

- Hrvatska od 2017. nema Nacionalni program za mlade, što čini 1680 dana bez tog važnog strateškog dokumenta, upozorio je predsjednik Upravnog odbora MMH-a Leo Staković na konferenciji za novinare ispred zgrade Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade (SDUDM).

Mreža mladih traži da proces izrade bude transparentan, uključiv i sveobuhvatan jer je riječ o strateškom dokumentu koji tijelima državne uprave te donositeljima odluka daje smjernice za djelovanje u području razvoja i kapacitiranja mladih, a za mlade predstavlja poboljšanje kvalitete života.

- Središnji državni ured za demografiju i mlade i Vlada uporno se hvalisaju bez onog osnovnog pokrića, sustavno odbijaju prioritizirati izazove mladih i nimalo ne mare za uključivanje mladih, rekao je Stanković.

Mreža mladih Hrvatske na problem nepostojanja Nacionalnog programa za mlade upozorava već godinama, a u prethodnih tjedana objavila je na društvenim mrežama nekoliko tekstova koji upozoravaju na taj problem.

Medijskim istupom mreža želi pridobiti pozornost resornog ureda jer je, kako su rekli ne uspijevaju pridobiti strukturiranim putevima, dijalogom ni sastancima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!