18:18 / 18.08.2019.

Autor: Ana Marušić/HRT

Matematičko ljeto

-

-

Foto: - / -

Većina ovih djevojaka i mladića već se dokazala na matematičkim natjecanjima, a slučajni prolaznik teško da bi mogao pratiti njihove razgovore.
Budući matematičari okupili su se u Zadru na Ljetnom kampu. Stotinjak je učenika od sedmog razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole. Odlična je to prigoda da izbruse svoja znanja za koja u redovitoj nastavi uglavnom nema dovoljno vremena.

Većina ovih djevojaka i mladića već se dokazala na matematičkim natjecanjima, a slučajni prolaznik teško da bi mogao pratiti njihove razgovore.

Luka Bulić Bračulj predstavljao je Hrvatsku na najprestižnijem natjecanju za njegovu generaciju, nedavno završenoj svjetskoj matematičkoj olimpijadi u Velikoj Britaniji. Sudjelovanje na natjecanjima jedan je od kriterija za ulazak u ovaj ljetni kamp.

- Mi tu gledamo njihove prijave, evaluiramo njihov uspjeh s natjecnja, ali i nekakvu pokazanu želju za učenjem kroz motivacijsko pismo, i neke projekte u kojima sudjeluju izvannastavno, pošto znamo da nemaju svi jednaku mogućnost u svojim školama ozbiljno sudjelovati na natjecanjima na najvišoj razini - objašnjava Josip Pupić, mentor, dopredsjednik Udruge mladi nadareni matematičari Marin Getaldić.

Ovdje se priprema i hrvatska reprezentacija za srednjoeuropsku olimpijadu. 

Uza sve to, mnogo je zanimljivih druženja, tako da se ovi daroviti učenici nerijetko vraćaju u kamp.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!